Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Wordpress keresőoptimalizálás (Wordpress SEO)

Értékelés:
(1 szavazat)
Wordpress keresőoptimalizálás (Wordpress SEO) Wordpress keresőoptimalizálás (Wordpress SEO)

Bár alapvetően Joomla honlapokat optimalizálok és készítek, az elmúlt években több Wordpress weboldal keresőoptimalizálásával is megbíztak. Ezek közül az egyik legnagyobb siker az egeszsegkapu.hu oldal, amely a biorezonancia szóra (és még 50 másikra) évek óta az első helyen van.

Ha téged is a Wordpress keresőoptimalizálás érdekel, akkor először is azt a kérdést tisztázzuk, hogy:

Miben más egy Wordpress weboldal optimalizálása, mint az általános keresőoptimalizálás?

Az alapelvek egy Wordpress honlap esetén is ugyanazok mint egy bármilyen más weboldal esetén:

1. Megfelelő mennyiségű tartalomra (szöveg) van szükség

2. A tartalom optimalizálására van szükség

3. Linképítésre van szükség, hogy előre kerüljön a honlapod a konkurensekhez képest.

Vannak azonban a Wordpressnek olyan speciális beállításai és egyedi optimalizálási lehetőségei, amelyek méltán tették népszerűvé az elmúlt években.

A Wordpress alapszoftver már önmagában is két fontos keresőoptimalizálási lehetőséget biztosít:

1. Címkék és címkefelhő

A Wordpress volt az első népszerű blogmotor, amely lehetővé tette, hogy a bejegyzések mellett címkéket (angolul: tag) helyezhess el. A címkék azért szükségesek, mert a blog tulajdonképpen napló. A bejegyzések időrendben jelennek meg egymás után. Ha naponta írsz bejegyzéseket, egy-két hónap után sem Te, sem a honlapod látogatói nem találnak meg egy-egy számukra fontos írást.

A címkék olyan kifejezések, amelyek meghatározzák Wordpress weboldalon bejegyzéseinek legfőbb témáit. Ezeket meg lehet úgy válogatni, hogy megegyezzenek az adott bejegyzés kulcsszavaival. A címke megjelenik a bejegyzés mellett, illetve az úgynevezett címkefelhőben (tag cloud) is. A címkére kattintva pedig megtalálható minden olyan bejegyzés, amelyhez hozzárendelted az adott címkét. Így a látogatók – és a Google is – könnyebben megtalálják a témában írt bejegyzéseket.

Ha például írsz egy cikket a tükörtojás készítésről, akkor a mellé a következő címkéket helyezheted el: tojás, tükörtojás, tükörtojás sütés, tükörtojás készítés

A címkék megjelennek a bejegyzés mellett, így javítják az adott weboldal kulcsszó sűrűségét. Ráadásul a címkéken link van. Ezek a linkek is javítják a Google helyezést, hiszen tulajdonképpen a kulcsszavakkal képzett horgonyszövegen vannak a hivatkozások.

A címkefelhő (tag cloud) kialakítása alaphelyzetben olyan, hogy a többször előforduló címkék nagyobb betűvel jelennek meg. Így a gyakoribb témák vizuálisan is „kidomborodnak” a weboldaladon.

Mára kicsit paradox helyzet állt elő. Mivel a Google jól indexelte, a Wordpress népszerű lett. A népszerűsége miatt sok fejlesztést hajtottak végre, többek között kialakították az Oldal (Page) lehetőséget is. Az Oldalakon azonban alaphelyzetben nincsenek címke elhelyezési lehetőségek.

Több cégvezető keresett már meg, akik szerették volna optimalizáltatni a Wordpress weboldalukat, de semmit sem tudtak a címkék fontosságáról, így meg kellett oldanom például azt, hogy az Oldalak mellé is lehessen címkéket elhelyezni, és hogy ezek a címkék is megjelenjenek a címkefelhőben.

2. Keresőbarát névátírás

A Wordpressnél rendkívül stabil, és jól menedzselhetők a keresőbarát URL-ek. A Joomla weboldalakkal szemben ezek függetlenek a menüpontok kialakításától.

A Wordpress esetén a SEF (keresőbarát) URL alapbeállítás, így azzal nincs sok tennivalód.

Wordpress SEO bővítmények

Sok weboldal készítő és tulajdonos akarja úgy megoldani a Wordpress keresőoptimalizálását, hogy feltelepít egy SEO bővítményt. Ezek legfontosabb funkciói a következők:

  • XML oldaltérkép automatikus létrehozása
  • Google Analytics támogatás
  • META tagek automatikus létrehozása
  • Meggátolják a WordPress weboldalakon tipikusan előforduló ismétlődő tartalmakat
  • Szöveg elemzés

Ez utóbbi, vagyis a tartalom elemzés a legfontosabb, valóban hasznos funkció, olyan amihez még csak hasonlót sem fejlesztettek pl. a Joomla alá.

Wordpress szöveg elemzés

Ez a funkció a Yoast SEO bővítményben a legfejlettebb.

Két lényeges részből áll:

1. SEO elemzés

A SEO elemzéshez megadhatsz kulcsszavakat, és a Yoast ellenőrzi ezek:

a, előfordulási gyakoriságát (kulcsszó sűrűség)

b, meglévőségét a kép ALT tagokban

c, előfordulását a címsorokban

2. Olvashatóság elemzés

Az olvashatóság elemzés nem a Google számára optimalizálja a szöveget és a tartalmat, hanem a látogatóid számára. Javaslatokat tesz a bekezdések hosszára, címsorok létrehozására is. Nagyon hasznos!

Wordpress sablonok keresőoptimalizálása

A Wordpress sablonok éppúgy javíthatják a honlapod Google helyezéseit és nézettségét mint bármilyen más szoftver esetén.

A leglényegesebb szempontok:

H1 tagok beállítása minden aloldalon

Alapesetben a H1 (Heading 1 vagy Címsor 1) formázás jelöli a Google számára a tényleges tartalom (bejegyzés szövege, webáruház termék, stb.) kezdetét. Az, hogy pl. a bejegyzések cím Címsor 1 vagy Címsor 2 (H1 vagy H2) formázású, a Wordpress sablontól függ.

Ezért az általam optimalizált Wordpress weboldalakon ezt a funkciót külön állítom be a sablonban.

4. Oldaltérkép alkalmazása

A Wordpress honlapokon alaphelyzetben nincs oldaltérkép. Többféle oldaltérkép kiegészítő alkalmazható hozzá, ingyenes és fizetős is. Többet is kipróbáltam, a leghasznosabb ebből a szempontból is a Yoast. Ezt a Google Webmester eszközök is elfogadja, és beindexeli az általa felkínált oldalakat. Azoknak az ügyfeleimnek, akiknek a Wordpress oldalát optimalizálni kezdem, elkészítem az oldaltérképet és beregisztrálom azt a Google Webmester eszközökben.

Hogyan végzem a Wordpress weboldalak keresőoptimalizálását?

A Wordpress weboldalak belső optimalizálását két fontos tényező befolyásolja:

a, Wordpress keresőoptimalizálást segítő kiegészítők telepítése, beállítása

b, A honlapod minden egyes aloldalának egyenként történő optimalizálása.

Ez utóbbiról pár szót részletesebben.

Minden Wordpress oldalon több aloldal van, mint ahány bejegyzés, oldal vagy menüpont van rajta. Ha ugyanis egy bejegyzéshez 5 címkét rendelsz, minden címkére kattintva új aloldal jön létre. Vagyis máris 5-ször annyi aloldal van, mint bejegyzés. Persze egyes címkék ismétlődnek a bejegyzésekben, de általában a címkefelhőt alkalmazó honlapokon 3-5-ször annyi aloldal van, mint ahány bejegyzés.

Hiába azonban a sok száz vagy akár ezer aloldal, tapasztalataim szerint a Google ezekből általában csak 40-50-et indexel be. Ezek az aloldalak azonban akár 20-30 kulcsszóra is megjelenhetnek a Google keresőben.

Ezeket az indexelt aloldalakat érdemes egyenként elemezni, és ha nincsenek a Google listáján az első 10 között, akkor külön-külön optimalizálni azokat.

Ha már meglévő Wordpress weboldal optimalizálását szeretéd kérni, akkor a munkát úgy vállalom, ha előtte egy részletes elemzést végzek a honlapodon.

Ha még nincs weboldalad, de optimalizálát Wordpress honlapot szeretnél, akkor a közös előzetes fizetős konzulátció után vállalom

Tehát...