Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Wordpress weboldal készítés

Értékelés:
(1 szavazat)
Wordpress weboldal készítés Wordpress weboldal készítés

Sokszor hallok vitázni cégvezetőket arról, hogy Wordpress vagy Joomla weboldalt érdemes-e használni céges honlapnak.

Én magam nem akarok állást foglalni egyik rendszer mellett sem. Megvan az előnye a Wordpress és a Joomla honlapoknak is. Én 2008-ban azért a Joomla mellet tettem le a voksot, mert egy robosztus portáloldalt kellett elkészítenem.

Azóta több száz Joomla weboldalt készítettem. Megkerestek azonban Wordpress keresőoptimalizálási feladatokkal is, így ezzel is vannak tapasztalataim.

Nézzük azokat a legfontosabb szempontokat ami a Wordpress mellett szól, illetve hogy milyen problémákkal kell szembenézned, ha ezt választod a céges weboldaladhoz.

1. SEF URL és menürendszer

A Wordpress tagadhatatlan előnye, hogy minden cikkhez letárolhatsz keresőbarát URL-t, és ez teljesen független a menürendszertől (nem úgy mint a Joomla esetében). Az oldalak átnevezése automatikusan megtörténik a menürendszerben is, így lényegesen egyszerűbb egy induló szerkezet összeállítása. A menük megváltoztatás nem változtatja meg az URL-eket, így ez nem jelenthet gondot a keresőoptimalizálás során.

2. Egyszerű képkezelés

A Wordpress média kezelője nagyon egyszerűvé teszi képek feltöltését és beszúrását a bejegyzésekbe – ez a Joomla esetében lényegesen bonyolultabb és mindenképpen külön kiegészítő szoftvereket igényel.

A gond általában a mobil kompatibilis (vagyis reszponzív) Wordpress weboldal igénye esetén merül fel. Az alap képkezelő ugyanis fix méretben szúrja be a képeket a szövegbe, így nagyobb méreteknél mobil kompatibilitási gondok lehetnek.

Erre megoldást jelenthet egy megfelelő Oldal Építő (Page Builder) kiegészítő használata.

3. Wordpress sablon

A Wordpress weboldalakhoz háromféle sablon érhető el:

 1. letölthetsz ingyen sablonokat
 2. vehetsz előre elkészített sablonokat (ezek általában 20-50 Euróba kerülnek).
 3. Készíttethetsz vagy készíthetsz teljesen egyedi, a saját igényeidre szabott Wordpress sablont.

Az „előregyártott” sablonok gyakorlati alkalmazásnál azt tapasztalhatod, hogy a megvásárolt vagy letöltött dizájn egyáltalán nem úgy néz ki, mint a fejlesztő cég demó oldalán. A tetszetős sablonok szemet gyönyörködtető külsejét ugyanis nem a sablon adja, hanem a gondosan összeválogatott profi képanyag, és az azokat megjelenítő kiegészítők. A legtöbb komoly Wordpress sablon beállítása sok-sok munkaórákat vesz igénybe, és sűrű szitkozódás szokta kísérni.

Éppen ezért csak úgy vállalom Wordpress weboldalak készítését, ha én készítem hozzá a sablont is!

Egyre lényegesebb, a sablon mobil kompatibilitása, vagyis hogy a látogatók tudják-e azt kezelni mobil telefonon is.

A sablon ezen felül azt is befolyásolja, hogy a weboldalad mennyire keresőbarát, vagyis hogy milyen helyet érsz el a Google listáján.

Kattints ide, ha szeretnél bővebben olvasni a mobil kompatibilis Wordpress sablonokról.

4. Címkék és címkefelhő

A Wordpress alapvetően blogok, vagyis online naplók készítésére készült. Ezért adta magát, hogy a bejegyzések mellett címkéket (angolul: tag) helyezhess el. Miért an erre szükség? A blog tulajdonképpen napló. A bejegyzések egymás alatt, időrendben jelennek meg a honlapon. Ha naponta írsz bejegyzéseket, egy-két hónap után sem Te, sem a honlapod látogatói nem találnak meg egy-egy számukra fontos, korábban olvasott írást.

A címkék olyan szavak vagy kifejezések, amelyekkel megadhatod a Wordpress bejegyzések legfőbb témáit. Ha ügyes vagy, itt megadhatsz neked fontos kulcsszavakat, ami javítja a honlapod Google helyezéseit ezekre a kifejezésekre! A címke megjelenik a bejegyzés mellett, illetve az úgynevezett címkefelhőben (tag cloud) is. A címkére kattintva pedig megtalálható minden olyan bejegyzés, amelyhez hozzárendelted az adott címkét. Így a látogatók – és a Google is – könnyebben megtalálják a témában írt bejegyzéseket.

Mivel a címkék megjelennek a bejegyzés mellett, így javítják az adott weboldal kulcsszó sűrűségét. Ráadásul a címkéken link van. Ezek a linkek is javítják a Google helyezést, hiszen tulajdonképpen a kulcsszavakkal képzett horgonyszövegen vannak a hivatkozások.

Nagyon fontos: címkéket csak a bejegyzések (post) mellett tudsz elhelyezni, az Oldalak (Page) erre nem alkalmas. Tehát ha fontos a keresőoptimalizálás, csak bejegyzéseket használj a WordPress weboldaladon!

5. Wordpress SEO bővítmények

Sokan úgy vélik, hogy a Wordpress optimalizálását már az is megoldja, hogy telepítenek egy SEO bővítményt. Ezek valóban biztosítanak hasznos SEO funkciókat:

 • XML oldaltérkép automatikus létrehozása
 • Google Analytics támogatás
 • META tagek automatikus létrehozása
 • Meggátolják a WordPress weboldalakon tipikusan előforduló ismétlődő tartalmakat
 • Tartalom elemzés

Ebből az utolsó pont, vagyis a tartalom elemzés a legfontosabb. Ez a funkció az én tapasztalataim szerint Yoast SEO bővítményben a legfejlettebb.

Két fontos összetevője van:

a. SEO elemzés

A SEO elemzéshez megadhatsz kulcsszavakat, és a Yoast ellenőrzi ezek:

 • a, előfordulási gyakoriságát (kulcsszó sűrűség)
 • b, meglévőségét a kép ALT tagokban
 • c, előfordulását a címsorokban
 • d, stb

b. Olvashatóság elemzés

Ha jobban belegondolsz a keresőoptimalizálásnak nem arról kéne szólnia, hogy a Google számára jobban megfelelj, hanem azt, hogy a látogatóidnak, a vevőidnek nyújtsd azt, amit szeretnének. Az olvashatóság elemzés pont ezt teszi: Javaslatokat tesz a bekezdések hosszára, címsorok létrehozására is. Nagyon hasznos!

6. Wordpress weboldal készítési probléma: a bővítmények bőségének zavara

Ha a Wordpress mellett döntesz, és telepíted az alapszoftvert, egy idő után rájössz, hogy sok fontos funkció nem található meg benne. Az „alap” Wordpress weboldalon:

 • nincs képgaléria
 • nincs hírlevél,
 • nincs biztonsági mentési lehetőség,
 • nem lehet kérdőíveket készíteni,
 • nincs oldaltérkép,
 • stb.

Ezekre pedig egy jó honlapon általában szükség van.

A Wordpress nagyon egyszerűvé teszi ingyenes vagy fizetős bővítmények keresését és telepítését.

Igen ám, de melyiket válaszd? 2017 nyarán több mint 50.000 kiegészítő volt elérhető!

A kiegészítők száma egyre nő, és egy célra akár 40-50 megoldást is találsz.

Honnan fogod tudni, hogy ezekből melyik felel meg a céljaidnak?

Sajnos egyenként ki kell próbálnod!

Az elmúlt években sok-sok Wordpress bővítményt próbáltam ki. Ezekből alakítom ki azokat a weboldalakat, amit az ügyfeleimnek készítek.

A fenti problémákkal persze nem csak Wordpres weboldalakon, de a legtöbb más nyílt forráskódú ingyenes szoftver esetén szembetalálod magad. Az ingyenes szoftverrel megtakaríthatod a fejlesztő munkájának árát, de a hozzáértésükhöz szükséges időt (vagy egy hozzáértő szakember munkáját) nem spórolhatod meg.

Ez a szakember lehetsz te is! Csak ne áltasd magad: ehhez idő, kitartás és sok-sok gyakorlat kell.

Ha a honlapod hobbi weboldal, amit csak barátaidnak és ismerőseidnek készítesz, akkor semmi gond: a honlap készítést felfoghatod kihívásnak és szórakozásnak. Ha azonban cégtulajdonos vagy, és vállalkozásodnak kell weboldal, akkor duplán veszítesz pénzt azzal, ha magad vágsz bele a fejlesztésbe:

 1. Pénzbe kerül a saját munkád
 2. Elvesztegeted azt a pénzt, amit az a sok-sok vevő hozna, aki nem a te honlapod, hanem a konkurensedét találja meg.

Képzeld el, mennyivel hatékonyabb az, ha a Wordpress weboldalad egy több éves gyakorlattal rendelkező szakértő tervezi meg és készíti el.

Ez a szakértő már a tervezési szakaszban figyelembe veszi a keresőoptimalizálási szempontokat, a honlapod kezelhetőségét. Gondolj bele, hogy mennyi pénzt nyersz azzal, hogy a Wordpress honlapod hetekkel-hónapokkal hamarabb elkészül, és betöltheti funkcióját: vevőket hozhat számodra.

Képzeld el, hogy milyen jó érzés, amikor egy ügyfeled, üzleti partnered őszintén mondja neked: 

Gratulálok a weboldaladhoz! Tök jó lett, mindent megtalálok rajta, és nagyon menő a kinézete is!”

Képzeld el, hogy a konkurensed mit érez, mikor megnyitja a TE weboldalad, és egy esztétikus, elegáns honlapot lát, ami még belőle is azt az érzést váltja ki, hogy szívesen vásárolna tőled!

Több partnerem számolt be róla, hogy miután elkészült a honlapjuk, üzleti partnereik, beszállítóik is teljesen más szemmel néztek a cégükre, megváltozott a megítélésük.

Wordpress weboldal készítés tanácsadás

Új Wordpress weboldalak készítését csak előzetes fizetős konzultáció után vállalom.