Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Weboldal készítési tippek: oldaltérkép

Értékelés:
(0 szavazat)
Weboldal készítési tippek: oldaltérkép Weboldal készítési tippek: oldaltérkép

A weboldal készítés során az oldaltérképnek kettős haszna van:

1. segít a látogatóidnak eligazodni a weboldaladon
2. segít a keresőoptimalizálásban.

Persze fontos az is, hogy a látogatóid sokkal könnyebben megtalálják az oldaltérkép segítségével a honlapodon lévő cikkeket. Az is lényeges azonban, hogy ha az oldaltérkép megfelelő kódolású (XML formátum esetén) akkor annak tartalma automatikusan továbbítható a Google Webmester Eszközök részére. Így az oldaltérkép automatikusan „jelenti” a weboladon megjelent új cikkeket a Google számára.

A Google az oldaltérképed alapján sokkal gyorsabban beolvassa a weboldalad tartalmát, így nem kell arra várnod, hogy a kereső linkeken keresztül hetek alatt végezze el ezt a folyamatot.

Az általam használt Joomla honlapokhoz többféle oldaltérkép komponenset is szoktam használni.

1. Ingyens Joomla oldaltérkép: Xmap

A legnépszerűbb Joomla oldaltérkép az ingyens Xmap. Alapesetben én is ezt használom az általam készült Joomla honlapokon. Működése egyszerű: meg kell számára adni, hogy milyen Joomla menüpontok kerüljenek be az oldaltérképbe. Ha a menüpont egy kategóriára mutat, akkor annak tartalmát, a benne lévő cikkeket vagy webáruház esetén a termékek oldalait is kilistázza a honlapon.

Az Xmapnek van jó néhány hiányossága. Egyrészről úgy tapasztaltam, hogy csak 64 cikket listáz ki egy kategóriából, ha ennél több van, egyszerűen kihagyja.
A másik gond, az, hogy az Xmap a Virtuemart webáruház termékeit csak akkor listázza ki, ha a kategóriák mindegyike hozzá van rendelve menüponthoz. Ezt azonban sok terméket kínáló webáruházak esetén nagyon nehéz megvalósítani, és felesleges is, hiszen van olyan modul, amely automatikusan létrehozza a vevők tájékozódását szolgáló kategória linkeket.

2. Fizetős Joomla oldaltérkép: JSitemap PRO

Jobb alternatíva a fizetős Jsitemap PRO, amely akkor is kilistázza a Virtuemart webáruház termékeit, ha azok nincsenek a Joomla menürendszeréhez hozzáadva. Ehhez persze már beállítások szükségesek, ahhoz pedig egy kis szakértelem.

Az én tapasztalataim szerint azonban a Google Webmester Eszközök még ebből az oldaltérképből sem mindig veszi át a Virtuemart webáruház adatait.

3. Keresőrobot alapú oldaltérkép

A legjobb megoldás klasszikus „keresőrobot” módszer jelenti. A legismertebb és számunkra legfontosabb a Google keresőrobotja a Googlebot. A Googlebot elindul a honlapod fő oldaláról, és sorban leköveti az összes linket (menüpontot, címkefelhőt, bővebben hivatkozást, stb.) amit talál. A főoldalról elért aloldalakon is tovább követi a linkeket, így szépen bejárja a honlapodat, és lejelenti (továbbküldi) annak tartalmát a Google részére, aki beindexeli annak tartalmát.

Van olyan fizetős Joomla komponens, amely a Googlebothoz hasonlóan linkről linkre járva térképezi fel a honlapod tartalmát, így sokkal több aloldal kerül az oldaltérképbe, mint ha csak a menüpontokból szedné fel azt.

Ennek az az oka, hogy minden Joomla oldalon több aloldal van, mint ahány cikk vagy menüpont van rajta. Főként akkor, ha címkefelhő is kerül rá. Ennek az az oka, hogy ha egy cikkhez átlagban 5 címkét rendelsz, és minden címkére kattintva új aloldal jön létre, akkor 5-ször annyi aloldal lesz mint cikk. Ez ilyen formájában persze nem igaz, hiszen bizonyos címkék ismétlődnek a cikkekben, de nagyjából azt lehet mondani, hogy a címkefelhőt alkalmazó honlapokon 3-5 ször annyi aloldal van, mint amennyi cikk.

A keresőrobot alapú oldaltérkép beállítása és használata már komolyabb szakértelmet igényel, ráadásul elég drága az a komponens, amely ilyen kiegészítőt biztosít. Azoknál az ügyfeleimnél, akik megrendelik a Joomla honlapjuk teljes belső keresőoptimalizálását, ott ilyen speciális keresőrobotos oldaltérképet alkalmazok. Ezzel a módszerrel garantált, hogy a Google a honlapod teljes tartalmát beindexeli.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a cégedhez, az ügyfeled igényeihez, és a te elképzeléseidhez illeszkedő egyéni honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!