Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Joomla weboldalak rendszeres karbantartása

Értékelés:
(0 szavazat)
Joomla weboldalak rendszeres karbantartása Joomla weboldalak rendszeres karbantartása

2014 elejétől egyre több ügyfelem weboldalánál tapasztaltuk azt, hogy amennyiben a Joomla honlapját nem tartjuk rendszeresen karban (frissítjük a szoftvereket, készítünk biztonsági mentést), működési hibák lépnek fel. Előfordul, hogy a honlap lelassul, illegális tartalmak jelennek meg, bejelentett támadó webhellyé válik. Volt, hogy nem kapták meg egy webáruház megrendeléseit.

Ezek a problémák szinte soha nem jelentkeznek azoknál a Joomla honlapoknál, amelyeket folyamatosan karbantartunk.

Mit jelent pontosan a Joomla karbantartása?

A Joomla karbantartása főként az alapszoftver biztonsági frissítését jelenti. Körülbelül havonta jön ki biztonsági frissítés egy adott változathoz.

Fontos!

A Joomla 1.5 szoftverekhez 2012-vége óta nem jön ki biztonsági frissítés.

A Joomla 2.5 szoftverekhez 2014-vége óta nem jön ki biztonsági frissítés.

Ezért ha a honlapod ezekkel a változatokkal készült, haladéktalanul át kell állítani a legfrissebb változatra, ami jelenleg a 3.4-es. Az átállítás nem automatikus. Az 1.5-ről 3.4-re frissítés nagyon bonyolult és összetett munka, itt tudsz részletesen olvasni róla. A Joomla 2.5-ről 3.4-ra való átállás sem automatikus, erről itt találsz részletesebb információt.

A Joomla alapszoftveren felül frissíteni kell a kiegészítő szoftvereket is, amelyek a szövegszerkesztést, keresőoptimalizálást, képmegjelenítést, stb. támogatják. Azt lehet mondani, hogy körülbelül 2 hetente jelenik meg olyan frissítés, amelynek elmulasztása a honlap sebezhetőségét vagy hibás működését okozza.

A Joomla 3.4 változat már jelzi az összes fontos biztonsági frissítést, és fel is tudja telepíteni saját maga azokat. Neked elvben csak annyi a feladatod, hogy észrevedd a figyelmeztetést, és engedélyezd a telepítést.

A frissítés előtt azonban minden esetben érdemes a teljes weboldal tartalmáról és az adatbázisról biztonsági mentést készíteni, hogy egy esetleges hiba után vissza lehessen állítani a honlapod tartalmát.

Ha nem ismered a szoftvert, ne végezd el magad ezeket a folyamatokat!

Miért akarná valaki az én honlapom feltörni?

Jogos a kérdés.

Fontos tudnod, hogy nem téged vagy a céged választják ki célpontul. Automata szoftverek böngészik az internetet, és ahol régi, elavult szoftvereket találnak, azokat automatikusan feltörik. (Ez nem csak a Joomla, hanem bármilyen más weboldal szoftverre – Wordpress, Drupal, Magento, stb. – is igaz.) Az általam karbantartott oldalakon havonta 10-50 ilyen automata feltörési kísérletet regisztrál a szerver.

A feltört weboldalakon sokszor nem látszik, hogy feltörték, „csak” a kódba írnak bele illegális weboldalakra mutató linkeket (például Viagra, Rolex replika, stb.).

Gyakran előfordul, hogy a feltört weboldalról kéretlen leveleket küldenek ki.

Van pedig, hogy a feltört weboldalon vírust helyeznek el, ami az oda látogatók számítógépét megfertőzi. Ezeket a Google előbb utóbb ellátja a „Bejelentett támadó weboldal” címkével, és letiltja a keresési listából. Vannak olyan szerverek, amelyek ilyenkor letiltják a PHP szkriptek futását, így a honlapod is leáll.

A fenti okok miatt az általam készített honlapokra karbantartási konstrukciót kínálok minden Joomla weboldal tulajdonosnak. Ez a következők:

Joomla karbantartás

Tartalmazza a következő munkák elvégzését minden hónapban:

1. A biztonsági mentés készítése a teljes weboldalról
2. A mentés letöltése és tárolása saját merevlemezen
3. Joomla szoftver frissítése a legújabb változatra
4. A Joomla kiegészítőinek (szoftverek) frissítése a legújabb változatra
5. Nyelvi kiegészítők frissítése a legújabb változatra
6. A frissítés után újabb biztonsági mentés és annak letöltése saját merevlemezre.
7. Részletes statisztika a honlap havi nézettségéről.
A csomag nem tartalmazza a Joomla 1.5-3.3 vagy 2.5-3.3 frissítés költségét.

A Joomla karbantartás díja 5000 Ft/hó

A karbantartási díj negyedévente előre fizethető.

A számlát mindig az adott időszak elején küldöm ki.

Amennyiben Joomla weboldalad van, és érdekel valamelyik fenti konstrukció, kérlek hívd az alábbi telefonszámot:

Mobilról a gombra kattintva azonnal hívhatod!

hivjmost