Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Virtuemart webáruház készítés: adat export-import

Értékelés:
(0 szavazat)
Virtuemart webáruház készítés: adat export-import Virtuemart webáruház készítés: adat export-import

A Joomla rendszeren belül webáruház készítésre külön komponensek készülnek. Vagyis a Joomla oldalad egy webáruház komponens telepítésével kiegészíthető webáruházzá. A legismertebb és legtöbbet használt webáruház komponens a Virtuemart. A Virtuemart – ugyanúgy mint a Joomla maga – ingyenes, mégis teljes értékű webboltok, webes katalógusok, webshopok, webáruházak készítését teszi lehetővé. Van azonban néhány olyan sajátosság, amit nem árt figyelembe venned, mielőtt a Virtuemart használata mellett döntenél.

Egy webáruház működtetésénél a legfontosabb szempontod előbb-utóbb az lesz, hogy nagy mennyiségű termékinformációt hogyan tudsz automatizáltan feltölteni az adatbázisba vagy frissíteni azt. Erre a Virtuemart önmagában nem képes, erre egy további külön Joomla komponenst kell használnod. Ez a Joomla komponens a CSVI (CSV Improved). A CSVI teszi lehetővé .csv formátumban tárolt táblázatokkal töltsd fel a Virtuemart webáruázad. Ennek főként akkor van előnye, ha egy meglévő termék adatbázist akarsz exportálni pl. egy meglévő raktárkezelő vagy számlázó programból. Így az adataidat viszonylag egyszerűen át tudod vinni a Virtuemart alá.

A CSVI használatát sok formai megkötés teszi viszonylag bonyolulttá. Egyrészről nem használhatsz Excel táblázatot, csak .csv formátumot. Ennek is egy speciális változatát: a szöveg kódolásának UTF-8-nak kell lennie, és meg kell adnod a szöveghatárolókat illetve cellaelválasztó karaktereket is. Az alapértelmezett a ^ és az ~ karakter.

A CSVI fájlok előállítására a legjobb eszköz az ingyenes OpenOffice.org Calc táblázatkezelője. Magát a táblázatot nyugodtan elkészítheted, szerkesztheted Excel formátumban. Az Excel táblát feltöltés előtt azonban át kell konvertálnod az OpenOffice.org segítségével csv formátumba, úgy, hogy közben bejelölöd a „Szűrő beállításainak módosítása” opciót. (Az Excel nem teszi lehetővé ezeket a beállításokat.)

A CSVI segítségével szinte minden termékadatot tudsz importálni vagy exportálni, beleértve a termék, ár, kedvezmény, adó, gyártói adatokat. A termékkategóriák kezelésére azonban ügyelj! A CSVI az alkategóriák jelölésére perjelet ( / ) használ. Vagyis pl. a Fitnesz gépek/Futópadok kategória leírás automatikusan létrehozza a Fitnesz gépek termékkategóriát, majd azon belül egy Futópadok alkategóriát, és az adott terméket ebben helyezi el. Ezért figyelj arra, hogy a / jel ne szerepeljen az általad használt kategóriák neveiben.

A CSVI kategória kezelésének komoly hiányossága, hogy bár elméletileg megadható, a gyakorlatban mégsem kezeli a termékkategóriák beállításait. A Virtuemarton belül meghatározható, hogy hány termék jelenjen meg egy sorban, illetve a kategóriákhoz is rendelhető kép. A CSVI táblázataiban ezek az adatok megadhatók, de a gyakorlatban az adatokat mégsem importálja, vagyis a beállításokat neked kell egyenként elvégezni.

Ha nagyon nagy mennyiségű adatot akarsz a Virtuemart alá importálni, akkor érdemes közvetlen adatbázis importot végezni, ehhez azonban egyéni fejlesztésekre van szükség a Joomla oldalon belül.