Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Bérelhető vagy saját weboldal?

Bérelhető vagy saját weboldal? Bérelhető vagy saját weboldal?

A napokban levelet kaptam egy érdeklődőtől:

„Érdemes-e több százezer vagy annál is több pénzért saját oldalt készíttetni, vagy működő megoldás az is ha bérelünk egy oldalt havi 5 és 10 ezer forint körüli összegért valamelyik népszerű oldal bérléssel foglalkozó weboldalon keresztül?
Magyarul meg tudja-e mondani, hogy mik az előnyei és a hátrányai a bérlésnek és,hogy egyáltalán érdemes-e ezt a típusú talán mondhatni legolcsóbb megoldást választani?”

A kérdés nagyon jó. Minden vállalkozónak érdemes feltennie, mielőtt weboldal/webáruház készítésbe/készíttetésbe kezd.

A legtöbb cégvezető hajlik egy saját weboldal készítésére. Ennek főként pszichológiai okai vannak. Szeretjük, ha birtokoljuk a dolgainkat. Úgy gondoljuk, jobb egy saját ház, mint egy albérlet, jobb egy saját autó, mint a bérelt. Akkor a saját weboldal, saját webáruházban is jobb a béreltnél.

A weboldal tervezésnél azonban a szubjektív indokok általában veszteséget és sikertelenséget eredményeznek. Nézzük meg milyen objektív szempontok szólnak a bérelt vagy saját szoftver mellett webáruházak és weboldalak esetében!

1. Bérelt webáruházak előnyei és hátrányai

Egy bérelhető webáruház havi 5.000-10.000 forintba kerül. Egy olyan saját webáruház, ami ugyanazt tudja mint a bérelt, körülbelül 300000-400000 forintba kerül.

Egy kis matek után kijön, hogy: „Igaz, hogy az elején olcsóbb, de 3-4 év múlva már többe kerül a bérlés, mint a saját!”

Ez igaz lenne, ha nem jönne be a következő 5 évben legalább 20 olyan új funkció, amelynek a leprogramozása a saját oldalba súlyos további százezrekbe kerül.

Ráadásul a saját webáruháznak is vannak költségei. Bérelned kell a domaint és a tárhelyet. A szoftvert frissíteni kell. Ha fejlesztéseket akarsz bele, az pénzbe kerül. Tehát előfordulhat, hogy a bérelt áruház hosszabb távon is olcsóbb megoldás, mint a saját.

A bérelt webáruház esetén ráadásul nem az elején kell egyben befizetni a pénzt, ami nagy előny. Ezt a pénzt marketingbe, hirdetésbe, keresőoptimalizálásba tudod fektetni, ami bevételt hoz, vagyis pénzt!

Magyarországon két szolgáltatótól bérelhetsz webáruházat: az Unastól vagy a Webshop Experttől. Én az Unast jobban ismerem, bevallom szimpatikusabb is. A fejlesztők közvetlenebbek, gyorsabbak, rugalmasabbak, és a weboldal tulajdonos ügyfeleim beszámolói alapján olcsóbban is dolgoznak.

A webáruházak esetén nagyon sok olyan szolgáltatásra van szükség (Pick Pack Pont, kártyás fizetés, termékajánló, kilépéskor felugró ablak, stb.). Az Unas, és a Webshop Expert ezeket a szolgáltatásokat már éves szinten kb. 100.000 forintért biztosítja bérelt webáruházaiban, míg ugyanez egy saját szoftver elkészíttetése esetén kb. 500.000 forintba is belekerül.

Arról se feledkezz meg, hogy a webáruház ára (akár bérelt oldal, akár saját) már az első év végére el fog törpülni a mellett az összeg mellett, amit keresőoptimalizálásra és hirdetésre (AdWords, Facebook) ki kell fizessél annak érdekében, hogy látogatók legyenek a webáruházadban. Hosszabb távon havi 25.000-75.000 forint havi marketing költséggel kell számolnod, ha komolyabb bevételt szeretnél.

Tehát a bérelt webáruház hosszabb távon is jobb alternatíva lehet.

Mikor éri meg egy saját webáruház?

Ha nem csak a termékeket akarod kirakni, hanem sok szöveges információt, és olyan funkciókat is szeretnél (szavazás, különböző formanyomtatványok, időpont foglalási lehetőség, blog, stb.) amit a bérelhető webáruházak nem biztosítanak.

2. Céges weboldalak esetén

Ha nincs szükség webáruházra, csak egy céges weboldalra, akkor a weboldal költsége a keresőoptimalizálás költségéhez képest elhanyagolható. Egy céges weboldal megfelelő látogatottságának elérése ugyanis havi 25.000-75.000 forintba kerül (vagy még ennél is több). van. Ehhez képest az, hogy saját weboldalad vagy bérled a weboldalad van, szinte teljesen mindegy.

Ráadásul a bérelhető üzleti weboldalak az én tapasztalataim szerint rendkívül gyengék. Szinte semmilyen keresőoptimalizálási funkciót nem nyújtanak. Ha pedig olyan funkciót szeretnél rendelni, ami nincs az alapszoftverben, akkor az sokkal több pénzedbe fog kerülni, mint ha egy Joomla vagy Wordpress oldalba fejlesztetnéd bele.

Ha tehát nem webáruházat szeretnél, hanem céges weboldalt, akkor a saját honlap sokkal jobb választás.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a cégedhez, az ügyfeled igényeihez, és a te elképzeléseidhez illeszkedő egyéni honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!