Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Hogyan hirdess az interneten „szörfözőknek”?

Értékelés:
(0 szavazat)
Hogyan hirdess az interneten „szörfözőknek”? Hogyan hirdess az interneten „szörfözőknek”?

Az interneten sok cikket találsz arról, hogyan érheted el azokat, akik már keresik a termékeidet (ez a keresőoptimalizálás lényege). Arról azonban jóval kevesebben írnak, hogy hogyan fogd meg azokat a lehetséges ügyfeleket, akik még nem keresik a termékeidet, hanem csak „szörföznek” az interneten. Ezt a hiányosságot szeretném pótolni ebben a cikkben.

Az interneten kétféle emberrel találkozhatsz.

1. vannak akik informálódnak
2. vannak akik szórakoznak

Az informálódás és a szórakozás az interneten összemosódik. Lehet, hogy valaki a Te termékedet keresi, ha azonban meglát egy érdekes videót közben egy cicáról, vagy a kedvenc autómárkájáról, elkezdi azt nézni. Az internetezés és a tévézés között épp ez a különbség. Az interneten aktívan választhatod ki a tartalmat, arra kattinthatsz, ami éppen érdekel. Egy-egy ilyen kattintás egy-egy döntés, amely az egyik honlapról a másikra visz, gyakran ismeretlen „vizekre” sodródva.

Ha egy weboldalon valamire „rákattintasz”, általában egy másik weboldalra jutsz. Ez a két weboldal tehát össze van kapcsolva. Ezt a kapcsolatot hivatkozásnak (angolul link vagy hyperlink) nevezik. Ezek a linkek olyanok, mint valamiféle kis teleportálok, ezek segítségével lehet utazni a weboldalak között. Az internetet a linkek miatt nevezik világhálónak.

Az informálódó internetezők céltudatosan keresnek. Általában valamilyen problémájukra keresnek megoldást. Olyan szavakat, kifejezéseket írnak a Google keresőbe, ami a legjobban körülírja problémájuk megoldását. A weboldalakon pedig mindig azokra a linkeket választják, ami véleményük szerint közelebb viszi őket a megoldás megtalálásához.

Ezzel szemben azoknak akik csak „szörföznek”, nincs határozott céljuk. Ha meglátnak valami érdekeset, arra kattintanak. Ők a linkekre kattintva egyik weboldalról a másikra ugranak, ezért mondjuk azt hogy „szörföznek”. Olyanok, mint mikor valaki céltalanul elmegy sétálni a belvárosba, vagy „shoppingolni” egy plázába. A szörfözők kikapcsolódnak, szórakoztatásként használják a netet. Mikor azonban valami megragadja a figyelmüket, akkor átváltanak kereső üzemmódba, hogy egy adott témában tájékozódhassanak.

A szörfözőket is meg lehet fogni, nekik is lehet hirdetni. Erre a célra két eszköz áll a rendelkezésedre:

1. Facebook hirdetés
2. Google display hálózat

Nézzük meg ezeket most részletesebben

1. Facebook hirdetés

Míg a Google keresőjében a céltudatosan kutatók találhatják meg a weboldalad, addig a Facebook környezetében inkább a böngészők, a szórakozásból internetezők vannak túlnyomó többségben. A szörfözők körében hirdetni azonban nehéz, hiszen nincsenek olyan keresőszavaik, amelyek mutatnák, hogy a lehetséges ügyfeleiről van-e szó.

A Facebook azonban éppen az ügyfelei szűrésében nyújt páratlan eszközt.

A Facebook hirdetés nagy előnye, hogy az felhasználók megadott (és a Facebook által „kikövetkeztetett”) adatai alapján célozni lehet a hirdetéseket. Lehetősége van beállítani a célcsoport nemét, végzettségét, életkorát (tól–ig), párkapcsolati típusát. Amikor a szűrési szempontokat állítod, a Facebook azonnal mutatja azt is, körülbelül hány ember profiljában jelenne meg a hirdetésed.

A Facebook hirdetés mutathat a saját weboldaladra, de Facebook üzleti oldalra, csoportra vagy eseményre is. Hirdethetsz feltöltött fotót, bejegyzést is.

A hirdetésed célközönségét kiválaszthatod érdeklődési kör szerint. Még arra is lehetőséged van, hogy egy konkrét Facebook oldal rajongói körének hirdess. Így a reklámod szólhat pl. egy celeb rajongóinak! Ha olyan felhasználóknak akarsz hirdetni, akik érdeklődnek a gazdaság eseményei iránt, kiválaszthatja a HVG rajongóit, és a reklámod csak nekik jelenik meg. Így hirdethetsz akár a legnagyobb konkurenseid rajongói körének is!

Gondolj bele, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg így! Ha babaruhát árulsz, beállíthatod, hogy 25–35 év közötti férjezett nőknek hirdetsz, és azonnal látod, hogy körülbelül hány embert érsz el ezáltal.

Érdemes szem előtt tartanod, hogy a Facebook felhasználók maguk is befolyásolhatják, hogy milyen hirdetésekkel szeretnének találkozni. Ezért fontos az agresszív reklámok kerülése. A Facebook felhasználók kikapcsolhatnak egy-egy hirdetést. Ilyenkor a Facebook megkérdezi, hogy mi az oka. Így szűrik a félrevezető hirdetéseket, illetve pontosítják a hirdetések elhelyezését. A felhasználók azt is jelezhetik, ha tetszik nekik az adott hirdetés, és hasonlókat szeretnének még látni.

2. Google display hálózat

A Google nem csak a keresési találatok mellett jeleníti meg az AdWords rendszerben feladott hirdetéseket. Az AdSense rendszerében Te is felkínálhatod a honlapod felületét a Google számára, hogy hirdetéseket jelenítsen meg rajta. A Google ezek után a kihelyezett hirdetések után jutalékot fizet, ha valaki rákattint azokra. Ezeknek a szerződött honlapoknak a hatalmas rendszerét nevezi a Google Display hálózatnak.

A Display hálózaton is megjeleníthetsz ugyanolyan szöveges hirdetéseket mint a keresőlista mellett, de ennél sokkal hatékonyabbak ha grafikus bannerekkel hirdetsz.

A Display hálózaton is alkalmazható kulcsszó szerinti célzás. A Google ilyenkor a honlap szövegéhez igazítja a megjelenő hirdetést. Ha azonban azokat a „szörföző” internetezőket akarod megragadni, akik nem a termékedhez vagy szolgáltatásodhoz hasonló témájú honlapokon bóklásznak, akkor célozhatod őket más módszerrel is.

A Google ugyanis a felhasználók megadott adatai, illetve a viselkedésüket figyelve elég pontos célcsoport meghatározást tesz lehetővé. Tehát megadhatod a célcsoportod korát, nemét, érdeklődési körét.

Legvégső esetben pedig a véletlenre is bízhatod a hirdetésed megjelenését. A display hirdetéseknél is csak akkor fizetsz, ha valaki rákattint a banneredre. Tehát miért zavarna az, ha 10000 megjelenésből egyetlen egy ember kattint a hirdetésedre?

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnéd a terméked, szolgáltatásod profin reklámozni az interneten szörfözőknek, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!