Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

A keresőoptimalizálás alapjai: horgonyszöveg

Értékelés:
(0 szavazat)
Keresőoptimalizálás: horgonyszövegek Keresőoptimalizálás: horgonyszövegek

Mi a horgönyszöveg?

Horgonyszöveg az a szó vagy kifejezés egy szövegben, melyre linket raktak. Vagyis ha a szövegnek erre a részére kattintasz, akkor egy másik honlapra, vagy a honlap egy másik helyére visz a böngésződ (Firefox, Chrome, Internet Explorer, stb.).

Ha például a weboldaladon egy szöveg így néz ki:

horgonyszöveg

Ebben a mondatban ha az „otthongaranciával” szóra kattintasz, akkor egy olyan oldalra jutsz, ahol erről a garanciáról olvashatsz bővebben. (Itt most nem tudsz kattintani!) Tehát a szövegre egy linket, vagy más néven hivatkozást raktak.

A fenti mondatban az „otthongaranciával” szó a horgonyszöveg, amire a linket rakták.

Annak hatására, hogy az otthongarancia szóra került a link, a Google a belinkelt aloldalt előrébb hozza a listáján az „otthongarancia” szóra.

A horgonyszöveg, amin a link van azért fontos, mert a Google ebből is következtet arra, hogy a belinkelt honlapról „mit mondanak mások”, az miről szól. A Google fontosnak tartja, hogy az emberek a honlapodra hivatkozásokat, linkeket hoznak létre, és hogy milyen szavakat használnak a linkben (horgonyszöveg). A Google szerint ez legalább annyira fontos, mint a magának a honlapnak a tartalma. A legjobb persze ha a kettő összhangban van.

Nézzünk egy példát:

Ahhoz, hogy a „Joomla weboldal készítés” szavakra az első legyek a Google keresőben, több, és nagyobb értékű linkeket kell szereznem, mint a konkurenseimnek van. És ami még fontosabb: az a jó, ha a link a „Joomla weboldal készítés” szavakon van.

Hiába van tehát egy másik weboldalról link a honlapomra, ha az ott lévő link az „ingatlan értékbecslés” kifejezésre van ültetve, és nem arra, hogy „Joomla weboldal készítés”.

A horgonyszöveg fontos, de ugyanilyen fontos, hogy az oldalamra mutató linket olyan oldalon legyen, ahol a szövegben a „Joomla weboldal készítés” többször is szerepel. Konkrétan: ha egy weboldal a Joomla weboldal készítéssel foglalkozik, az azon lévő „Joomla weboldal készítés” link egy másik oldalra sokkal többet ér, mint ha például kutyaeledellel foglalkozó oldal lenne.

Ne feledd: a Google több mint 200 szempont alapján dönti el, hogy a honlapod milyen szavakra, és hanyadik helyre kerül a listáján. A horgonyszöveg ebből csak egy!

Ha szeretnél a keresőoptimalizálásról részletesebben olvasni, ajánlom neked Internet Sikerkalauz című könyvemet! (Itt a horgonyszöveg, az Internet Sikerkalauz. Kattints rá, meglátod mi történik!)