Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

A HTTPS protokoll és a keresőoptimalizálás

Értékelés:
(0 szavazat)
A HTTPS protokoll és a keresőoptimalizálás A HTTPS protokoll és a keresőoptimalizálás

Az elmúlt héten több partnerem oldalával kapcsolatban a következő figyelmeztetést kaptam a Google Webmester Eszközöktől (Search Console):

„A nem biztonságos jelszógyűjtés figyelmeztetéseket generál az 56-os verziójú Chrome-ban a(z) xxx oldalon.”

Mit jelent ez a figyelmeztetés? Mennyire kell komolyan venni, és hogyan befolyásolja a keresőoptimalizálás eredményét?

2017. januárjától a Google Chrome „Nem biztonságos” honlapként jelöli meg a jelszavakat és hitelkártya-információkat gyűjtő weboldalakat, ha a weboldal nem HTTPS kapcsolaton keresztül érhető el.

Mi a megoldás?

Ha látogatóidtól bizalmas adatokat kérsz be, használj HTTPS oldalakat

Ha nem szeretnéd, hogy a Chrome böngészőt használó látogatóidnak megjelenjen a „Nem biztonságos” értesítés, helyezd át a honlapod HTTPS titkosított domain alá.

A HTTPS titkosított kapcsolatot a tárhely szolgáltatótól lehet kérni bármilyen honlapra.

A HTTPS kapcsolatnál a honlap és a látogatójának böngészője között a kapcsolat titkosított, így hackerek nehezebben tudják megszerezni a jelszó és hitelkártya adatokat.

A HTTPS protokoll használata azonban hátránnyal is jár.

Mivel a kapcsolathoz szükséges titkosítást a tárhely szerver végzi, és a böngészőnek a titkosítást dekódolni kell, a kapcsolat lassabb lesz. Nő a honlap betöltődési sebessége, ami viszont kedvezőtlenül befolyásolhatja a Google helyezéseket.

A HTTPS kapcsolat használata úgy néz ki „kötelező” lesz a jövőben. Az új figyelmeztetés egy hosszútávú terv első szakasza, amelynek célja valamennyi nem titkosított HTTP-protokollon keresztül kiszolgált oldal „Nem biztonságosként” történő megjelölése.

Fontos!

Nagyon lényeges, hogy ha Te vagy a webmestered Google Search Console-t (Google Webmester Eszközök) használtok a keresőben való megjelenés és a kattintott kulcsszavak gyűjtésére, akkor a HTTPS titkosításra való átállásnál új regisztrációt kell végezni! A Webmester Eszközök ugyanis teljesen külön kezeli a HTTP és a HTTPS alatt futó honlapokat.

Ha nem végzed el a HTTPS regisztrációt, akkor egy idő után a honlapod adatai eltűnnek a Webmester Eszközök fiókodból, ahogy a Google a HTTP-ről átindexeli az oldalad a HTTPS címekre.

Érdekes módon ez a Google Analytics statisztikában az átállás automatikusan megtörténik.