Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

A keresőoptimalizálás alapjai: tag cloud, címkefelhő

Értékelés:
(0 szavazat)
Tag cloud (címkefelhő) keresőoptimalizáláshoz Tag cloud (címkefelhő) keresőoptimalizáláshoz

A Wordpress volt az első széles körben elterjedt szoftver amely lehetővé tette, hogy a bejegyzések mellett címkéket (angolul: tag [ejtsd: teg]) helyezhess el. A címkékre a blogokban azért van szükség, mert a blog egy napló, amelynek bejegyzései időrendben jelennek meg a weboldalon. Ha naponta írsz a blogodba, néhány hét után sem Te, sem a látogatói nem találják meg témakör szerint korábbi írásaidat.

A címke 3-5 olyan kifejezés, amely leírja a weboldalon lévő cikk legfőbb témáit. Ezek általában megegyeznek az adott bejegyzés kulcsszavaival. A címke azonban megjelenik a bejegyzés mellett, illetve az úgynevezett címkefelhőben (tag cloud) is. A címkére kattintva megjelenik minden olyan bejegyzés megjelenik, amelyhez hozzárendelted az adott címkét. Így a látogatók könnyebben megtalálják a témában írt bejegyzéseket.

Ha például írsz egy cikket a tojásrántotta készítésről, akkor a mellé a következő címkéket helyezheted el: tojás, rántotta, tojásrántotta.

A tag cloud kialakítása olyan, hogy minél többször fordul elő egy címke a blogon belül, annál nagyobb betűvel jelenik meg. Így a gyakoribb témák vizuálisan is „kidomborodnak” a honlapodon.

A webmesterek gyorsan rájöttek, hogy a tag cloud nemcsak a látogatók eligazodását szolgálhatja, hanem kiváló eszközök a keresőoptimalizálás elősegítésében is. A címkék megjelennek a bejegyzés mellett, így javítják az adott weboldal kulcsszó sűrűségét. Ráadásul a címkéken link van. Ezek a linkek is javítják a Google helyezést, hiszen tulajdonképpen a kulcsszavakkal képzett horgonyszövegen vannak a hivatkozások.

Az általam optimalizált Joomla weboldalakhoz egy speciális címkefelhőt (tag cloud) használok, amely nagy mértékben javítja a honlapod Google helyezéseit. Ebben a címkefelhőben a címkékre kattintva olyan URL-ek jönnek létre, amely ékezetes formában tartalmazzák a neked legfontosabb kulcsszavakat. Valahogy így:

ekezetes-url

Ez a tapasztalataim szerint jelentős mértékben javítja egy Joomla honlap Google helyezéseit. Annyira, hogy nem vállalok Joomla keresőoptimalizálást, ha az adott honlapon nincs címkefelhő.

A Joomla alapszoftvere is tartalmaz címkéket, és van lehetőség címkefelhő létrehozására. Erre a célra azonban a tapasztalataim szerint sokkal jobb a K2 nevezetű tartalomkezelő kiegészítő. A K2 ingyenes szoftver, amely a megfelelő beállítások után jelentős mértékben segíti a Joomla keresőoptimalizálását.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél egy profi keresőoptimalizált honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!