Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

A keresőoptimalizálás alapja és a weblap kereső optimalizálás lépései

Értékelés:
(1 szavazat)
A keresőoptimalizálás alapja és a weblap kereső optimalizálás lépései A keresőoptimalizálás alapja és a weblap kereső optimalizálás lépései

A weblap kereső optimalizálás ma már nagyon bonyolult folyamat lett. A keresőoptimalizálás miatt hozzám forduló cégvezetőkkel sokszor órákat töltünk el csak azzal, hogy megértsék a keresőoptimalizálás alapjait és legfontosabb lépéseit. Mivel a keresőoptimalizálás árak az elmúlt két évben nagy mértékben növekedtek, fontos, hogy alaposan megtervezett weblap kereső optimalizálási stratégiával vágjunk bele a közös munkába.

Mitől függnek a keresőoptimalizálás árak?

Ez az első kérdés amit a partnereimmel a keresőoptimalizálás alapjainak tárgyalásánál meg kell beszélnünk.

A keresőoptimalizálás árak a konkurencia erősségétől függenek!

Ezt soha ne feledd el! Mivel a piacon verseny van, és a vevők megszerzéséhez neked jobbnak kell lenned a versenytársaidnál. Ezért a keresőoptimalizálás árak leginkább meghatározó eleme az, hogy neked több szöveget kell írnod mint az ő honlapjaikon van, és jobb és több linkre van szüksége a honlapodnak, mint ami az ő weboldalukon van.

A keresőoptimalizálás lépései

A keresőoptimalizálás lépései négy nagyon fontos részből állnak. Ezek a következők:

1. Online piackutatás

A keresőoptimalizálás alapjai közül az első és legfontosabb, hogy ismerd azokat a kulcsszavakat, amivel a termékeidet vagy szolgáltatásaidat a vevőid keresik. Az online piackutatás során kiderül, hogy egy adott termékcsoportot  vagy szolgáltatást milyen kulcsszavakkal keresnek a magyarok a Google keresőben. Az ügyfeleim két dolgon döbbennek meg az online piackutatás eredményeit látva:

a, sokkal több kulcsszóval keresik a termékeid, szolgáltatásaid, mint gondolnád!

A legtöbb weboldal kereső optimalizálás során átlagban 150 kulcsszóra optimalizálunk, de van több olyan partnerem, akinek a honlapja közel 400, vagy még ennél is több fontos kulcsszóra bejön.

b, teljesen más kifejezések fontosak a vevőid számára mint Neked!

A cégvezetők szakmai nyelven beszélnek, szakmai fejjel gondolkodnak. A vevők nem. Ha ezt nem vagy hajlandó figyelembe venni, soha nem fogsz eredményeket elérni a weboldal kereső optimalizálás során.

Tehát a piackutatás által feltárt kifejezéseket érdemes használnod a weboldal menüiben, a szövegeiben, képaláírásaiban, stb.

2. SEO szövegírás

A keresőoptimalizálás lépései közül talán a legnehezebb a SEO szövegírás. A cégvezetők mindig megdöbbennek, mennyi szöveget kell írni a honlapjukra. Egy átlagos honlapon egy cikket a Google átlagban 5-6 kulcsszóra indexel be, tehát ahhoz, hogy 150 kulcsszóval a keresőben jó helyezést érj el, ahhoz kb. 25-30 cikkre van szükség, egyenként legalább egy bő Word oldalnyi, vagy hosszabb tartalommal.

Ha hetente egy cikket írsz meg, akkor is kb. fél év, mire 30 keresőoptimalizált cikk elkészül!

Ha pedig nem Te írod meg, akkor a keresőoptimalizálás árak lesznek sokkal magasabbak mint szeretnéd!

Lényeges, hogy semmilyen szöveget nem szabad másolni más honlapokról, mert ezt a Google bünteti. (Rendben, lehet másolni, de a másolt szövegeket alaposan át kell írni.)

3. Pontos és részletes Google helyezés ellenőrzés

A keresőoptimalizálás alapjai között a Google helyezés ellenőrzés egyszerűnek látszik: csak beírod kulcsszót a Googliba, és megnézed, hol jön be az oldalad.

Ez a módszer több ok miatt nem használható:

1. Ha nem vagy az első 10-ben, több oldalon keresztül kell keresgélned. Ha nem vagy elég figyelmes, észre sem veszed az oldalad.

2. Ha a honlapod 150 kulcsszóra optimalizáljuk, hogyan ellenőrzöd a helyezéseid?

3. Nem csak a helyezésed fontos, hanem az is, hogy a honlapod melyik aloldala jön be az adott kulcsszóra.

4. A Google keresőben neked máshol jelenik meg a honlapod (általában előrébb) mint másoknak. A helyezéseket ugyanis a Google személyre szabja bizonyos szinte. Nem mindegy:

a, honnan lépsz fel netre,

b, be vagy-e jelentkezve a Google (Gmail) fiókodba (pl. a telefonodon folyamatosan be vagy jelentkezve).

c, Más eredményeket kapsz mobil telefonnal és mondjuk egy laptoppal.

A helyezés ellenőrzésre a fentiek miatt egy kifinomult szoftvert használunk. Korábban voltak ingyenes helyezés ellenőrző szoftverek, de a Google 2016 januárjától olyan mértékben korlátozta az egyszerre lekérhető keresések mennyiségét, hogy az ehhez hasonló szoftverek már nem használhatók.

Nekem több mint 30 weboldal több mint 6000 kulcsszavát kell ellenőriznem hétről hétre, ezért az AwrCloud online alkalmazását használom. Ez szerveren fut, havi 100 dollárt fizetek bérleti díjként.

Ha megvannak a piackutatás által feltárt kulcsszavakra a honlapod Google helyezései, ki kell alakítani a linképítés stratégiáját, és el kell azt kezdeni.

4. Prémium linképítés

A keresőoptimalizálás árak legnagyobb része a prémium linképítésre megy el. Minimális költsége havi 25.000 forint, jellemző értéke partnereimnél havi 50.000-90.000 Ft között mozog.

Sok cégvezető szeretné keresőoptimalizálás árát csökkenteni azzal, hogy saját maga épít linkeket, vagy olcsó úgynevezett katalógus linkeket rendel. Ez két dolgot eredményezhet:

a, nem érsz el eredményeket

b, nem kívánt eredményt érsz el: a Google megbüntet, és a honlapod letiltja az indexelésből.

A prémium linképítést olyan cégre érdemes bízni, amelyik több száz blogot és portáloldalt üzemeltet, és akik 10-20 alkalmazottakat tartanak arra, hogy a linképítéshez elengedhetetlen egyedi kb. 2000 betűnyi SEO optimalizált szöveget megírják.

A linképítés havi ciklusokban folyik. Minden hónapban meg kell adni a linképítő cégnek, hogy

a. Milyen kulcsszavakra írjanak cikkeket

b. A honlapod melyik aloldalát linkeljék be a cikkekből

c. Melyik kulcsszóra hány darab linket készítsenek

Havi maximum 20 ilyen prémium link rendelhető. Ennél több esetén kockáztatod, hogy a Google megbünteti a weboldalad.

Mikor a havi linképítés elkészült, újraellenőrizzük a honlapod Google helyezéseit. A linképítés hatása függ a konkurencia erősségétől. Lesznek olyan kulcsszavak, amivel sokat lép előre a weblapod, és lesznek, amivel kevesebbet.

A honlapod általában sokkal több kulcsszóval lép előre, mint amivel az aktuális hónapban linképítés történik. Egy honlap, amely 150 kulcsszóra a Google lista első 50 helyén belül van jellemzően legalább 40-50 kulcsszóval lép előre átlagban 3-4 helyet egy prémium linképítési ciklus során.

Persze akármennyire pontos a weblap kereső optimalizálás, mindig lesznek olyan kulcsszavak, amikkel a honlapod hátralép.

Ha szeretnél hatékony linképítésbe kezdeni, hívd a következő telefonszámot:

a prémium linképítés folyamata

Mobilról kattintva azonnal hívható!