Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Megszűnik a Google PageRank, mi lesz a linképítés alapja?

Értékelés:
(0 szavazat)
Megszűnik a Google PageRank, mi lesz a linképítés alapja? Megszűnik a Google PageRank, mi lesz a linképítés alapja?

2016. március 7-én a Google bejelentette, hogy törli a PageRank értékeket. Mivel a PageRank a linképítés alapja volt, joggal merül fel, hogy a jövőben minek alapján lehet eldönteni egy honlap értékét? Ezt nézem át az alábbi cikkben.

Mi a PageRank?

A PageRank a Google által adott pontszám, amellyel egy honlap értékét adja meg abból a szempontból, hogy hány és milyen minőségű link mutat az adott honlapra.

A Google a PageRank besorolásnál arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az honlapokra linkelnek a saját lapjukról, amiket jónak tartanak, vagyis minden link felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több „szavazatot” kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos.

A PageRank értéke 0-10 között lehet. 0 az induló honlap értéke, amelyre még nem mutat egy link sem. Ahogy a honlapot egyre több más oldal linkelte be, úgy nőtt a PageRank értéke. A PageRankot a Google általában félévente frissítette. Az utolsó frissítés 2013-ban volt.

Mi a link jelentése?

link angol szó, jelentése: kapcsolat. A weboldalakon a link általában honlapokat, oldalakat kapcsol össze. Ilyenkor a linkre kattintva a látogató egyik oldalról egy másik oldalra juthat. Linkek teszik lehetővé a menük létrehozását is: a menüpontok maguk is linkek, amelyek a honlapon belüli oldalakra mutatnak. 

Miért fontos a PageRank a linképítés és a SEO szempontjából?

Minél nagyobb egy honlap PageRank értéke, annál értékesebb a SEO vagyis a Google keresőoptimalizálás és a linképítés szempontjából. Ha egy 6-os PageRank értékű honlapról linkelnek be egy másik honlapot, akkor a linkelt oldal sokkal nagyobbat lép előre a Google keresőben, mintha egy 3-as vagy 2-es weboldalról linkelnék be.

Mi a linképítés?

A linképítés a weboldalad forgalmának növelésének egyik leghatékonyabb módja. A linképítés során más honlapokra olyan linkeket helyeznek el, amelyek a Te weboldaladra mutat, így a Google előrébb hozza a honlapodat a keresési listáján.

A Google nem tudja mérni a közvetlenül a weboldalak látogatottságát, fontosságát. A honlapra mutató linkek számából következtet ezekre. A linképítésre régebben ún. linkcentereket használtak. Ezeket a katalógusokat azonban a Google megbüntette, ezért a legtöbb a mai napra megszűnt. Napjainkban a linképítő cégek magas Google Pagerank értékű portálokat üzemeltetnek, erre helyezik ki a kívánt kulcsszóra megírt szövegeket és a honlapodra mutató linkeket.

Hogyan lehetséges a pagerank ellenőrzés?

A PageRank ellenőrzésre többféle eszköz (ToolBar) készült. Ezeket a különböző böngészőkre (Chrome, Firefox) lehetett telepíteni, és ha meglátogattál egy honlapot, mutatta annak besorolását.

Mivel azonban a PageRank maga már nem mérhető, nincs értelme mérő szoftvereket.

Hogyan oldható meg a weboldal ellenőrzés a Pagerank megszűnése után?

A PageRank mellett más mérőszámok is vannak a seo ellenőrzésre. A két legelterjedtebb weboldal ellenőrző a Moz által adott Domain Authority és az Alexa Rank.

Mi a Moz Domain Authority?

A Domain Authority (domain tekintély, röviden DA) egy 1-től 100-ig adható pontszám, amelyet a világ egyik vezető SEO cége fejlesztett ki és működtet. A Domain Authority azt becsüli meg, hogy egy weboldalt hogyan fognak besorolni a keresőmotorok. A Domain Authority hogy a honlapokat „erősségük” alapján össze lehessen hasonlítani időről időre. Mivel a Domain Authority egyik legfontosabb meghatározó tényezője az adott honlapra mutató linkek száma, jól használható a Google PageRank leváltására.

Néhány honlap jellemző DA értéke:

  • Facebook – 100
  • index.hu – 78
  • arukereso.hu – 67
  • jofogas.hu – 53

A DA mérésére is alkalmas Mozbar itt tölthető le.

https://moz.com/tools/seo-toolbar

Mi az Alexa Rank?

Az alexa.com saját weboldal ellenőrző módszert alakított ki: az Alexa toolbarral rendelkező internetezők látogatásait méri, és az így összegyűjtött adatok alapján rangsorolja a weboldalakat.

Az Alexa Rank egy rangsor. Ha egy oldal Alexa Rankja 1.000.000 (egy millió), akkor az azt jelenti, hogy egy milliomodik weboldal a világon. Tehát az Alexa Rank minél kisebb, annál jobb!

Az Alexa megad világ ranglistát és országokra is ranglistát.

Néhány jellemző Alexa Rank világranglista és magyarországi érték (zárójelben a magyar):

  • Facebook – 3 (2)
  • index.hu – 1916 (5)
  • arukereso.hu – 8237 (28)
  • jofogas.hu – 2993 (7)

Az Alexa Toolbar itt tölthető le:

http://www.alexa.com/toolbar

Új mérőszámok a prémium linképítésben

2016 áprilisától a prémium linképítésnél a linkelő honlapok besorolására a Domain Authority és az Alexa rank értéket használjuk.

A következő kategóriájó honlapokra helyezünk ki linkeket:

DA10-19 - Alexa max 5 millió

DA20-25 - Alexa max 5 millió

DA26-30 – Alexa max 3 millió

A prémium linkek árai a DA értéktől és a kihelyezett szöveg hosszától függően változnak.

Kattints ide, ha bővebb információt szeretnél a prémium linképítésről.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha további információt szeretnél a prémium linképítéssel kapcsolatban, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!