Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Megfelelő Joomla tárhely kiválasztása

Értékelés:
(0 szavazat)
Megfelelő Joomla tárhely kiválasztása Megfelelő Joomla tárhely kiválasztása

Az olyan honlap szoftverhez (CMS), mint például a Joomla, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tárhelyet bérelsz. A különböző szoftverek más-más futtatási környezetet igényelnek. A Joomla különösen érzékeny bizonyos beállításokra, így jobb ha előre ellenőrzöd, hogy a használni kívánt tárhely alkalmas-e a Joomla gond nélküli futtatásához.

Az elmúlt 8 évben több mint 200 Joomla weboldallal volt dolgom, és találkoztam nem egy olyan tárhellyel, amire csak sok bonyodalom árán tudtam feltelepíteni a Joomla szoftvert, és/vagy ahol később a tárhely beállításai miatt a weboldal egyes funkciói (frissítés, képfeltöltési lehetőség, egyes kiegészítők, stb.) egyáltalán nem működtek. 

Mit érdemes tudni a Joomla tárhely választásához?

A Joomla MySQL adatbázist használ, és PHP rendszert az adatok adatbázisból való lekérésére, és a webolalak kialakítására. Tárhely szolgáltatódnál ellenőrizni kell, hogy szerverük alkalmas e az aktuális Joomla futtatásához szükséges minimális PHP és MySQL változattal. Lényeges hogy Linuxos környezetben futtasd, Windows szervereken a Joomla egyes funkciói nem használhatók ki teljesen.

Ezen felül számolj úgy, hogy legalább 1 gigabájt szabad tárhelyed legyen, ez már egész komoly portálok kialakításához is elegendő.

Lényeges, hogy egyszerűbb bemutatkozó honlapokhoz legalább 100 megabájt adatbázis tárhely szükséges. Webáruházak és sok szöveget tartalmazó optimalizált honlapokhoz 500 megabájt az ajánlott adatbázis tárhely.

Én 2008 májusában kezdtem el Joomla honlapokat készíteni. Mikor a Joomla futtatásához megfelelő tárhelyet kerestem, akkor találtam rá a www.joomlatarhely.hu weboldalra, amelyet a Médiacenter üzemeltet. Tárhelyet béreltem tőlük, a weboldalt elindítottam, azóta is sikeresen működik. Partnereimnek is azt ajánlom (sőt általában feltételként írom elő), hogy a tárhelyet a Médiacentertől béreljék. Miért?

2008 végén egy olyan partneremnek kellett weboldalt készítenem, aki más szolgáltatónál bérelt tárhelyet. Mikor ennél a másik szolgáltatónál feltelepítettem a Joomla honlapot, jöttek a problémáim. A Joomla nem volt hajlandó telepíteni a kiegészítőket. Nem tudtam beállítani a keresőbarát névátírást, mert a szolgáltató biztonsági okokra hivatkozva nem tette ezt lehetővé. Az idegen tárhelyen végül annyi gondom volt, hogy meg kellett kérni a partneremet, költöztessük át a weboldalát a Médiacenter tárhelyére, és weboldala domain címét is regisztráltassuk át. A költözés után az összes problémám megszűnt.

2015 elején több mint 50 partnerem közel 100 weboldalát futtatom a Médiacenternél. A többi ügyfelem weboldalai más tárhely szolgáltatóknál vannak, de ezekkel szinte mindenhol vannak kisebb-nagyobb gondjaim. Van ahol csak annyi a problémám, hogy sokat kell várnom, mire egy-egy nyavalyámat az ügyfélszolgálat megoldja. Van azonban olyan is, ahol a Joomla biztonsági frissítése igazi rémálom, illetve erős kompromisszumokat kell kötnöm a rendszer futtatásánál.

Az ügyfeleimet, akiknek a weboldalát kezelem ezek a problémák általában nem érdeklik. Úgy gondolják, hogy ez legyen az én gondom. Tárhely azonban kihat a weboldal működésére is.

A statisztikákból látom, hogy sok szerver lassú, a weboldalak indokolatlanul hosszú idő alatt töltődnek be. Ez kényelmetlen a látogatóknak, szélsőséges esetben pedig a Google helyezést is rontja. A költözés kis kényelmetlenség lenne, és hosszabb távon a látogatók, a weboldal tulajdonosa és én is nyernék ezen. Főleg azért, mert a Mediacenter árai egyáltalán nem magasabbak más tárhely szolgáltatóknál. Sőt...

Van amikor a szerver sebességével nincs gond. DE:

Egyes kimondottan Joomla alatt alkalmazható keresőoptimalizálási és forgalom növelési módszerek csak a MediaCenter tárhelyein használhatók ki maradéktalanul.

Az utóbbi időben már azt a bevett gyakorlatot alkalmazom, hogy csak úgy vállalom Joomla weboldal készítését, ha az ügyfél a Médiacenternél bérel tárhelyet, vagy oda költözteti korábbi domain címét. Mindezt az ügyfél érdekében teszem, a Médiacenter nekem semmilyen jutalékot nem fizet.

Ráadásul a Médiacenter árai kimondottan kedvezők. 2015-ben 12500 forint náluk 1GB tárhely bérlése. A tárhely osztható, több weboldal futtatható rajta különböző domain címek alatt. A Médiacenter 60 db (!) szervert üzemeltetett Magyarországon, 67000 domaint nevet kezelnek, 19000 tárhelyet adtak bérbe, és 77500 e-mail postafiókot futtattak. Azt gondolom ezek a számok önmagukért beszélnek.

Miben befolyásolja a tárhely választás a weboldalad működését?

1. Domainregisztráció

A domain regisztráció a weboldalad nevének lefoglalását jelenti. A domain regisztrációt úgynevezett regisztrátorok végzik. A regisztrátor kiválasztásánál fontos, hogy ugyanaz a cég legyen, mint aki a tárhelyet biztosítja. Vagyis a domainnév kezelésének és a tárhely kezelésének egy kézben kell lennie. Ha két cég gondoskodik erről (ez is előfordul néha), akkor soha nem fogod tudni, hogy weboldalad elérhetetlensége a regisztrátor vagy a tárhely szolgáltató szerverének a hibája-e. A MediaCenter ezért nem is vállalja úgy tárhely biztosítását, ha a domaint nem náluk regisztrálta.

Ha már lefoglaltattál egy domainnevet egy regisztrátornál, és a regisztrátor biztosítja neked a tárhelyet is, akkor is előfordulhat, hogy a webmester tanácsára érdemes azt átvinni egy másik tárhelyre. Ez gyakran előfordul, ha a honlapodat újíttatod fel. Gyakran az új honlap szoftvernek olyan szerver követelményei vannak, amelynek a régi tárhely nem felel meg. Ilyenkor a domainnevet át kell regisztráltatni az új tárhely szolgáltatójához. Ez okozhat némi kényelmetlenséget az e-mail címek miatt, ugyanis az átállásnál a céged alkalmazottainak levelezését át kell állítani. (Abban az esetben, ha az alkalmazottak e-mail címei­ben szerepel domainnév. Pl. ha weboldalának domainneve: www.azencegem.hu az e-mail cím pedig: kovacs.geza @ azencegem.hu)

2. Milyen a szerver?

A Joomla weboldal futtatásához megfelelő szerverkörnyezetre van szükség. A legelterjedtebbek a PHP MySQL alapú szoftverek (ennél többet erről Neked nem is érdemes tudnod), amelyek ún. LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP) környezetben futtathatók a legjobban. Van Microsoft szerveren futtatható ASP rendszerű programok, de ezek Magyarországon (és a világon) sokkal kevésbé elterjedtek, mivel lényegesen drágább az üzemeltetésük, és kevesebb szakértő ért hozzá. A weboldal programok futtatásához lehet, hogy más szoftverekre is szükség van a szerveren (Perl, IonCube stb.).

A PHP-ból 2015-ben már elérhető az 5.4 változat. A Joomla 3.3 és 3.4 változata már csak 5.3-as változaton fut. Van azonban még jónéhány tárhelyszolgáltató, akik az 5.2-es változatot használják. Ezeken a tárhelyeken sok honlap szoftver már egyszerűen nem is telepíthető fel. MediaCenter ebben is páratlan rugalmasságot biztosít: a weboldal kezelője az adminisztrátori felületen saját maga állíthatja be, hogy négyféle PHP változatból melyiket akarja használni!
A webmester tudja a legjobban, hogy az általa használt szoftvereknek milyen szerverre van szükség. Ezért sok problémától kíméli meg magát, ha a tárhely kiválasztását a webmesterre bízza.

A szerverkörnyezetre is igaz, hogy ha az nem megfelelő, jobb átregisztrálni a domaint a webmestere által ajánlott tárhelyre.

3. Szerverbiztonság

Mikor saját honlapot készíttetsz, fel kell készülnöd rá, hogy a szervert, amelyen a weboldalad tárolja, fel lehet törni. Egy szerveren számos tárhelyet alakítanak ki, ezeket egyenként adják bérbe. Ha az egyik bérlő olyan szoftvert telepít a tárhelyére, amelynek biztonsági hiányosságai vannak, vagy vírusos számítógépről kezeli azt, akkor ezen keresztül hackerek az egész szervert feltörhetik.

2008 nyarának végén az egyik weboldalam például azért esett többszörös hackertámadás áldozatául, mert az akkori Joomla rendszernek volt egy biztonsági hibája. Az adott honlapot kétszer törték fel, első alkalommal csak figyelmeztető üzenetet helyeztek el a weboldalon, második alkalommal törölték is az adatokat. Szerencsére a honlapról a MediaCenternél és nálam is volt biztonsági másolat, így minimális adatvesztéssel vissza lehetett telepíteni azt. A biztonsági frissítés elvégzése után többször az eset hála Istennek nem fordult elő.

A tárhely szolgáltatók sokszor úgy oldják meg a szerver biztonságát, hogy korlátozzák a bérlők hozzáférési jogait. Ez rendkívül megnehezítheti a weboldal készítőjének dolgát, egyes funkciók futtatását meg is akadályozhatja. Itt is csak azt a tanácsot tudom adni: bízd a tárhely kiválasztását a honlapkészítőre.

4. Mekkora tárhely és mennyiért?

A legtöbb honlap futtatásához 500 megabájt tárhely elegendő. Ha sok képet helyezel el a cikkekben, vagy videókat akarsz feltölteni, akkor szükség lehet 1,5 gigabájtra, vagy ennél is nagyobb tárhelyre. Ahogy már említettem, az Internet Sikerkalauz írásának időpontjában 1 Gb tárhelyet 12 375 forintért bérelhetsz a MediaCentertől. Ez középár, vannak ennél valamivel olcsóbb és jóval drágább tárhelyek is.

A tárhelyek esetében sem feltétlen az a jobb, ami drágább. Nem érdemes azonban egy „barátnál” vagy „ismerősnél” csak azért tárhelyet bérelned, mert olcsón vagy akár ingyen adja. Már csak azért sem, mert ha barátod jóindulatára van utalva a weboldaladdal kapcsolatos esetleges gondok megoldásában, nem követelhetsz rajta semmit. (Több általam üzemeltett honlap töltődik be az indokoltnál lassabban azért, mert tulajdonosa „barátjánál” bérel olcsón tárhelyet.)

5. Hol van a szerver?

Fontos, hogy ha magyar látogatók számára készül a weboldalad, a tárhely Magyarországon legyen. No nem valami nacionalista megfontolásból. A Domain Globe és más nemzetközi szolgáltatók rendkívül kedvező áron biztosítanak domainregisztrációt és tárhelyet. Nekem azonban ezzel rossz tapasztalataim voltak. Ezek a szerverek vagy az USA-ban vannak, vagy az alacsony költségek miatt Indiában vagy Thaiföldön. Ez azonban azt eredményezi, hogy Magyarországról honlapod betöltődése sokkal lassabb, mintha hazai tárhelyet választanál.

Összefoglalva, a Joomla 3.4 futtatásához a következő szerverfeltételek szükségesek:

Minimum 1 gigabájt tárhely
100 megabájt adatbázis tárhely (webáruház vagy optimalizált honlap esetén 500 megabájt)
PHP verziószáma: minimum 5.6

php.ini beállítások
allow_url_fopen: Bekapcsolva
register_global: Kikapcsolva
magic_quotes_gpc: Kikapcsolva
log_errors: kikapcsolva
curl_init: Bekapcsolva

Ha ezek nem teljesülnek, a Joomla nem fog megfelelően működni, adott esetben nem is telepíthető a tárhelyre!

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a cégedhez, az ügyfeled igényeihez, és a te elképzeléseidhez illeszkedő egyéni honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!