hivjamost-mobil email

Joomla keresőoptimalizálás (Joomla SEO)

Joomla keresőoptimalizálás (Joomla SEO) Joomla keresőoptimalizálás (Joomla SEO)

Ha azt szeretnéd, hogy a Joomla honlapod a Google listáján jó helyezést érjen el, akkor a nincs mese: optimalizálni kell. Ezt nevezik keresőoptimalizálásnak (Search Engine Optimization - SEO). Ha azonban Joomla weboldalad van, akkor kimondottan Joomla keresőoptimalizálásra lesz szükséged. Ezt angolul úgy is nevezik: Joomla SEO

A Joomla már önmagában is sok keresőoptimalizálási lehetőséget biztosít. Megoldott a keresőbarát névátírás (SEF), megadhatsz Title tagokat, meta leírásokat és meta kulcsszavakat a cikkekben, a webáruház termékeinél és a menüpontokban is. Ha azonban keresőoptimalizálás szempontjából a maximumot szeretnéd kihozni céged Joomla honlapjából, akkor ennél többre van szükség.

Olyan ez, mint egy autó tuningolása. Még akkor is, ha gyárilag erős a motor, jók a futóművek, fog a fék, akkor is tuningolnod kell az autódat, ha versenybe akarsz szállni vele.

Márpedig a honlapoddal igenis versenyben állsz a konkurenseiddel a Google első helyezéseiért.

Automatizált Joomla SEO?

Sok honlapkészítő úgy akarja megoldani a Joomla keresőoptimalizálását, hogy feltelepít egy SEO vagy SEF (keresőbarát névátírás) komponenst. Azek automatikusan hoznak létre meta leírásokat, meta kulcsszavakat, saját névátírást használnak, stb. A legismertebbek az sh404sef és az artio Joomsef. Én mind a kettőt kipróbáltam, és ha egy ügyfelem használni akarja a honlapján, akkor nem vállalom annak az optimalizálását. Ezek ugyanis tapasztalataim szerint több kárt okoznak mint hasznot. A Joomla weboldalak egyes funkcióit teljesen működésképtelenné tehetik.

Ne az automatizált komponensekben bízz, a manuális beállítások hosszabb távon sokkal több eredményt hoznak!

Joomla szoftveres keresőoptimalizálás

2008 óta számtalan olyan kisebb nagyobb kiegészítést építettem be az általam használt Joomla honlapokba, amelyek jelentősen javítják a SEO esélyeidet, ha be akarsz szállni ebbe a versengésbe.

A Joomla alapvető keresőoptimalizálása

A Joomla alap keresőoptimalizálásának kezdőlépései a következők.

1. Keresőbarát névátírás (SEF) bekapcsolása

A Joomla saját keresőbarát névátírásának bekapcsolása. Ehhez szükség van a .htaccess fájlra, és olyan tárhelyre, amely lehetővé teszi ennek a funkciónak a működtetését.

2. H1 tagok beállítása minden aloldalon

Alapesetben a H1 (Heading 1 vagy Címsor 1) formázás jelöli a Google számára az „érdemi szöveg” (cikk szövege, termékleírás, stb.) kezdetét. Az, hogy pl. a cikkek címei H1 vagy H2 formázásúak lesznek-e, befolyásolja az alkalmazott Joomla sablon. De még ha be is állítod a Joomla sablonban ezt a funkciót, akkor sem lehet minden kiegészítőnél (webáruház, képgaléria, keresések, stb.) elérni azt, hogy legyen az oldalaknak H1 tagja.

Ezért fejlesztettem ki egy olyan kiegészítőt, amely garantáltam megoldja, hogy a H1 címsor minden aloldalon megjelenjen, így ki lehessen, ráadásul úgy, hogy éppen a szintén nagyon fontos Title tagot jelenítse meg, és pont ott, ahol kell: az érdemi szöveg elején.

3. Joomla SEO fejlesztés: tag cloud (címkefelhő)

A tag cloud (címkefelhő) tetszetős, és keresőoptimalizálás szempontjából is nagyon fontos!

2009 óta használok címkefelhőt az általam optimalizált Joomla oldalakon. 2012 óta pedig egy olyan speciális változatot, amely rendkívüli módon felturbózza honlapod Google helyezéseit. Ennek a fejlesztésnek az a lényege, hogy a címkékre kattintva olyan URL-ek jönnek létre, amelyk ékezetes formában tartalmazzák a neked legfontosabb kulcsszavakat. Valahogy így:

ekezetes-url

Ez a tapasztalataim szerint jelentős mértékben javítja egy Joomla honlap Google helyezéseit.

4. Egyedi Title és metaadatok minden aloldalhoz

A különböző aloldalakon a Title tagok és a Meta leírások gyakran ismétlődnek, például keresési listáknál, címkeoldalakon, webáruház termék kategóriákban. Az ilyen ismétlődések miatt ezeket az oldalakat hiányosságként értékeli a Google és nem indexeli azokat. A Meta leírás azért is fontos, mert megjelenhet a Google találati oldalain. Ezért is fontos, hogy minden egyes aloldalhoz egyedi leírásokat tudj megadni. Ez persze nem automatikus, kézi munkával sok időbe telik. Teljesítmény díjazás ellenében vállalom ezt a tevékenységet Joomla honlapokon.

4. Oldaltérkép alkalmazása.

A Joomla honlapokon alaphelyzetben nincs oldaltérkép. Többféle oldaltérkép kiegészítő van hozzá persze, ingyenes és fizetős is. Többet is kipróbáltam, míg végül találtam egy olyan változatot, amelyet a Google Webmester eszközök el is fogad, és be is indexeli az általa felkínált oldalakat. Azoknak az ügyfeleimnek, akik megrendelik tőlem, ezt is telepítem.

5. Címkefelhő a Joomla oldalakon

A címkefelhő mostanában kezd divatba jönni. A Joomla keresőoptimalizálás fontos része a címkék (tag-ek) elhelyezése a cikkek mellett. Ilyet találsz ezen a honlapon is, például ez alatt a cikk alatt is. Erre persze megint külön telepíthető, megfelelően beállított komponensre van szükség, amit a keresőoptimalizálás tmegrendelő honlapokon alkalmazok is.

Hogyan segíthetek én a Joomla weboldalad keresőoptimalizálásában?

A Joomla weboldalak optimalizálása két nagy részre oszlik:

a, Joomla keresőoptimalzálást segítő kiegészítők telepítése, beállítása

b, A honlapod minden egyes aloldalának egyenként történő optimalizálása.

Ez utóbbiról pár szót részletesebben. 

Minden Joomla oldalon több aloldal van, mint ahány cikk vagy menüpont van rajta. Főként akkor, ha címkefelhő is kerül rá. Hiszen ha egy cikkhez 5 címkét rendelek, és minden címkére kattintva új aloldal jön létre, akkor 5-ször annyi aloldal lesz mint cikk. Ez persze így nem igaz, hiszen bizonyos címkék ismétlődnek a cikkekben, de nagyjából azt lehet mondani, hogy a címkefelhőt alkalmazó honlapokon 3-5 ször annyi aloldal van, mint amennyi cikk.

Ezeket pedig érdemes egyenként beállítani. Lehet, hogy 200 ilyen aloldal van, lehet, hogy 500, lehet, hogy 3000. Ez utóbbi általában webáruházak esetén fordul elő.

A beállításhoz egy olyan Joomla kiegészítőre van szükség, ami ezt lehetővé teszi, és sok-sok időre.

Ezeket a beállításokat a Te Joomla weboldaladon is el tudom végezni. Keresőoptimalizált csak akkor lesz a weboldalad, ha minden egyes menüpontra, cikkre elvégzem a beálíltásokat. Ennek a munkának az elvégzését teljesítmény díjazással vállalom (ft/aloldal). Ajánlatot a cikk végén lévő telefonon tudsz kérni!

Joomla weboldal készítés tanácsadás

Joomla weboldalak keresőoptimalizálását csak előzetes konzultáció után vállalom.

A konzultáció kettős célt szolgál:

1. A weboldalak készítése, keresőoptimalizálás során olyan speciális, az általam több százszor kipróbált, tesztelt módszereket alkalmazok, amelyeket más forrásból nem ismerhetsz és amelyeket én sem teszek közzé sehol. A konzultáció során ezeket a módszereket veled is megosztom, hogy így el tud dönteni, érdemes-e belevágni a közös munkába. Ezeket a módszereket akkor is fel tudod használni, ha később valaki mással végezteted el a munkát. Tehát a konzultációból akkor is profitálsz, ha a munkát nem tőlem, hanem valaki mástól rendeled meg, vagy saját magad végzed el. Ha a konzultáció során megismered ezeket a lehetőségeket, gyorsabban elérheted üzleti céljaidat, elkerülheted a felesleges pénzkiadást és energiabefektetést.

2. Ahogyan a kezelés vagy a gyógyszer felírása előtt a doktornak is diagnózist kell felállítania, nekem is meg kell tudnom, hogy milyen problémára keresel megoldást. Meg kell ismernem, hogy pontosan mit szeretnél.

Az árajánlat előtti konzultáció óradíjas szolgáltatás. Díjszabása:

Tanácsadás kiszállással Budapest területén: 15.000 Ft megkezdett óránként
Tanácsadás Leányfalun: 10.000 Ft megkezdett óránként
Tanácsadás Skype-on vagy telefonon keresztül: 7500 Ft megkezdett óránként

Árajánlatot csak a személyes konzultáció után adok.

Amennyiben a konzultáció és az árajánlat kézhezvétele után úgy döntesz, hogy megrendeled a kívánt munkát,  a konzultáció díját levonom a munkadíjból.

Hiszek abban, hogy amennyiben meg tudunk állapodni, közös munkánk mindkettőnk számára üzletileg előnyös együttműködést fog biztosítani.

A konzultáció megrendeléséhez, további információk kéréséhez hívd a következő telefonszámot:

hivjmost

hivjamost-mobil email