hivjamost-mobil email

Joomla Joomla honlap készítés

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítés

Írta: 

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítésMinek fizetnél ki több százezret, mikor ingyen is lehet honlapod?

A Joomla honlapkészítés nem kerül semmibe – csak töltsd le az ingyen szoftvert, és telepítsd! Nem kell programozói tudás: ha a Windows alá tudsz programokat telepíteni, akkor a Joomla telepítésével sem lesz gondod!

Legalábbis ezt állítják a Joomla fejlesztői. A Joomla weboldal készítés valóban egyszerű – ha értesz hozzá. A Joomla ingyenes - ez tény. De a Joomla weboldalad is az lesz? Ez attól függ, hogy ingyenmunkának, vagy költséges időpazarlásnak tekinted azt az időt, amit erre rá kell szánnod.

Joomla honlapkészítés - tovább fog tartani mint gondolnád...

A Joomla honlapkészítés során legtöbb felhasználó megakad valahol, és nem, vagy csak nagyon nehezen jut tovább. Nem kell nekem hinned, elég ha megnézed a Joomla weboldal készítés magyar fórumát (forum.joomla.org.hu). Összeszámoltam: 2012 augusztusáig 12743 témában 66933 problémafelvetés volt csak a Joomla 1.5 változattal kapcsolatban. Ez a magyar felhasználók fóruma, nem nemzetközi!

Az elmúlt négy évben több mint 100 Joomla weboldalt készítettem, és hidd el: néha napokba került míg sikerült egy-egy problémámra megoldást találni – ha egyáltalán volt megoldás. Pedig nekem még segítségem is volt: egy webdesigner barátom velem együtt kezdett Joomla honlap készítésbe, így folyamatosan segítünk egymásnak. A számtalan apró egyéni megoldandó feladat mellett volt 6 olyan kiemelkedő gondunk, ami tapasztalatunk szerint minden Joomla honlap készítő életét megkeseríti:

1. Joomla honlapkészítési probléma: a tárhely

Joomla honlap készítésA Joomla a jelenlegi tartalomkezelő rendszerek közül talán a legérzékenyebb a tárhely beállításaira. Nem akarlak untatni a részletekkel, de az elmúlt 3 évben több mint egy tucatnyi olyan magyar, svájci, osztrák vagy amerikai tárhelyre kellett telepítenem, ami ugyan elméletileg megfelelt a Joomla honlapkészítés előírásainak – a gyakorlatban azonban valamilyen szempontból mégsem működött hibátlanul. A Joomla alaprendszer beüzemelése szinte mindenhol meg. A kiegészítők telepítése, frissítése, a Joomla keresőbarát névátírás bekapcsolása, a honlap esetleges költöztetése más tárhelyre azonban igazi programozói rémálommá változhat. Van olyan partnerem, akinek 3 összetett honlapját kellett sok-sok szenvedéssel új tárhelyre költöztetnem azért, mert az első webmestere nem ismerte a Joomla tárhely alapvető követelményeit.

2. Joomla honlapkészítési probléma: menürendszer

A Joomla honlapkészítés közben hiába hozol létre egy cikket – az nem jelenik meg a weboldaladon. A cikk csak akkor válik elérhetővé, ha létrehozol hozzá egy menüpontot is. Itt szoktak a felhasználók jelentősen elbizonytalanodni. A Joomla 1.5 alatt a cikkek kategóriákba, a kategóriák szekciókba sorolhatók. A menüpontokhoz hozzárendelheted a szekciókat, kategóriákat és a cikkeket is – hétféle kombinációban.

A Joomla 2.5 alatt a helyzet egyszerűsödött: itt a cikkek csak kategóriákba sorolhatók, így a lehetőségek száma háromra szűkült.

A Joomla honlapkészítés során a menüpontok, cikkek, kategóriák, szekciók összerendelése alapvetően befolyásolja, hogy látogatóid mennyire igazodnak el a weboldaladon, és hogy a Google keresőben hányadikként jelensz majd meg a számodra fontos kulcsszavakra. Ez pedig egyáltalán nem mindegy, hiszen ettől függ, hogy hányan találják meg a weboldalad, hányan lesznek az ügyfeleid, vagyis mekkora bevételt érsz el.

3. Joomla honlapkészítési probléma: a design sablon

Joomla honlap készítésJoomla honlapkészítéshez letölthetsz ingyen sablonokat, vagy vehetsz előre elkészített webdesign sablonokat (template). A fizetős sablonok sem túl drágák: 20-50 Euróba kerülnek.

A Joomla sablonok gyakorlati alkalmazásnál azonban azt tapasztalhatod, hogy a megvásárolt vagy letöltött dizájn egyáltalán nem úgy néz ki, mint a fejlesztő cég demójában. A komolyabb sablonok tetszetős kinézetéhez ugyanis a sablont be is kell állítani, és általában telepítened kell komponenseket, modulokat és beépülőket. A legtöbb komoly Joomla webdesign sablon beállítása napokat vehet igénybe, és a fejlesztők felmenőinek sűrű emlegetésével szokott együtt járni.

A sablon ráadásul jelentősen befolyásolja, hogy a weboldalad mennyire keresőbarát, vagyis hogy milyen helyet érsz el a Google listáján.

4. Joomla honlapkészítési probléma: keresőoptimalizálás

Joomla honlap készítésAz a design sablon amit a Joomla honlap készítés során alkalmazol, alapvetően befolyásolja a weboldalad  Google helyezését. Igen: lehet, hogy a honlapodon ugyanazok a cikkek egy másik Joomla sablon használatával jobb Google helyezéseket érnek el!

Találhatsz a neten úgynevezett „keresőbarát” (SEF) Joomla sablonokat. Ezek többségére inkább csak a jobb eladhatóság miatt fogják rá, hogy Joomla SEF. Az elmúlt négy évben több mint 100 fizetős és ingyenes Joomla sablont néztem át (közötte sok olyat, ami állítólag „keresőbarát” volt), de csak kevés olyan volt közöttük, ami megfelelt volna a keresőoptimalizálás legfontosabb szabályainak.

A legfontosabb hiányosság, hogy a „gyári” Joomla sablonokban a cikkek címei nem H1 formázásúak! A H1 (Header 1 – Címsor 1) a Google számára fontos: innen tudja, hogy hol kezdődik a weboldalon a tényleges tartalom. Ezeket a sablonokat csak az index oldal és a stíluslap módosításával lehet valóban keresőbaráttá tenni.

5. Joomla honlapkészítési probléma: a komponensek bőségének zavara

Joomla honlap készítésMikor belekezdesz a Joomla weboldal készítésbe, rájössz, hogy az Joomla önmagában olyan, mint a szendvics felvágott, vaj, uborka, saláta nélkül: ehető, de nem igazán okoz élvezetet.

Az „alap” Joomla szoftverben:

  • nincs hozzászólási lehetőség,
  • a beépített szövegszerkesztő fapados,
  • bonyolult a képek feltöltése,
  • nem tudsz videót vagy hanganyagot beágyazni,
  • nincs hírlevél,
  • nincs biztonsági mentési lehetőség,
  • nem lehet kérdőíveket készíteni,
  • nincs képgaléria,
  • nincs oldaltérkép,

hogy csak a legfontosabb hiányosságokat említsem. Semmi gond – a legtöbb kiegészítő ingyen letölthető. Ok, menjünk letölteni! De melyiket válaszd? 2012 augusztusában 9792 kiegészítő volt elérhető! A helyzet egyre bonyolultabb, a kiegészítők száma az elmúlt három évben közel a háromszorosára nőtt.

A több ezernyi Joomla kiegészítőből melyik fog megfelelni a céljaidnak?

Melyikhez van magyar nyelvű fordítás?

Melyik nem fogja összedönteni a rendszered telepítés után, mert nem volt kompatibilis valamelyik másik általad letöltött komponenssel?

Az elmúlt 4 évben több mint 200 Joomla kiegészítőt próbáltam ki, és a fentiek csak a legfontosabb problémák voltak, amelyekbe beleütköztem.

6. Joomla honlapkészítési probléma: frissíts ha kedves a honlapod!

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítésA Joomla jelenlegi 2.5-ös változata 2012 januárjában látott napvilágot, és már júliusban a 2.5.6 változat volt elérhető. Vagyis havonta jön ki egy kisebb-nagyobb biztonsági frissítés.

A korábbi 1.5-ös változathoz 26 frissítés jött ki 3 év alatt. Nem számolom a rövid életű 1.6 és 1.7 változatokat.

Átlagban 1,5 havonta jön ki olyan frissítés, ami azt akadályozza meg, hogy a honlapod feltörjék és tartalmát letöröljék.

Az első Joomla 1.5-ös honlapomat három hónap után feltörték, mert nem telepítettem időben a biztonsági frissítést. Hála Istennek volt mentésem róla. (Apropó: a te honlapodról van biztonsági mentés?) Félreértés ne essék: a Joomla pont annyira sebezhető, mint bármilyen más szoftver. De csak a rendszeres frissítés jelent garanciát arra, hogy weboldalad biztonságban legyen!

Hab a tortán: nem csak a Joomla frissítését kell elvégezned, hanem a feltelepített kiegészítőkét is. Ezek ugyanis ugyanolyan biztonsági kockázatot jelenthetnek. Ez azonban azt jelenti, hogy valakinek figyelemmel kell kísérnie a fejlesztéseket, és azokat legalább havi szinten alkalmaznia is kell a weboldaladon.

2012-ben a legnagyobb gondot azonban nem a biztonsági frissítések jelentik, hanem a kifutott Joomla 1.5 szoftver frissítése a 2.5 változatra. Ez a folyamat egyáltalán nem automatikus. Erről külön cikket olvashatsz itt: Joomla frissítés 1.5-2.5 változatra

A fenti problémákkal persze nem csak Joomla honlapkészítés, de a Drupal, Wordpress, OsCommerce, és minden más nyílt forráskódú ingyenes szoftver esetén szembetalálod magd. Az ingyenes szoftverek nagyszerűek: a szoftver árát megtakaríthatod velük, de egy hozzáértő szakember munkáját nem spórolhatod meg. Ez a szakember lehetsz te is! De ne áltasd magad: ehhez idő, kitartás és sok-sok gyakorlat kell. Ha a honlapod hobbi weboldal, amit csak barátaidnak és ismerőseidnek készítesz, akkor semmi gond: a honlap készítést felfoghatod kihívásnak és szórakozásnak. Ha azonban cégtulajdonos vagy, és vállalkozásodnak kell weboldal, akkor duplán veszítesz pénzt azzal, ha magad vágsz bele a fejlesztésbe:

1. Pénzbe kerül a saját munkád
2. Elvesztegeted azt a pénzt, amit az a sok-sok vevő hozna, aki nem a te honlapod, hanem a konkurensedét találja meg.

Képzeld el, mennyivel egyszerűbb lenne, ha Joomla weboldalad egy komoly gyakorlattal rendelkező szakértő tervezné meg, aki figyelembe veszi a keresőoptimalizálási szempontokat, a honlapod kezelhetőségét? Mennyi pénzt nyersz azzal, hogy a Joomla weboldaladra már néhány hét után elkezdene jönni a látogatók reklám nélkül is?

Képzeld el, hogy milyen nagyszerű az, mikor egy ügyfeled, üzleti partnered őszintén mondja neked: Gratulálok a weboldaladhoz! Nagyszerű lett, könnyű rajta eligazodni, és ráadásul szép is.

Képzeld el konkurensednek milyen érzés, mikor megnyitja a TE weboldalad, és egy esztétikus, elegáns honlap fogadja, aminek láttán úgy érzi: még ő is szívesen vásárolna tőled!

Székely Attila ipari szeletelőgépeket és profi mérlegeket forgalmaz. Miután elkészült honlapja a www.berkel.hu, olasz partnerei teljesen másképp kezdték el kezelni cégét: idejöttek Magyarországra, hogy személyesen beszéljék át a magyar forgalmazás részleteit.

Joomla weboldal készítés tanácsadás

Új Joomla weboldalak készítését, meglévő Joomla honlapok korszerűsítését, kiegészítőinek telepítését csak előzetes konzultáció után vállalom.

A konzultáció kettős célt szolgál:

1. A weboldalak készítése, keresőoptimalizálás során olyan speciális, az általam több százszor kipróbált, tesztelt módszereket alkalmazok, amelyeket más forrásból nem ismerhetsz és amelyeket én sem teszek közzé sehol. A konzultáció során ezeket a módszereket veled is megosztom, hogy így el tud dönteni, érdemes-e belevágni a közös munkába. Ezeket a módszereket akkor is fel tudod használni, ha később valaki mással végezteted el a munkát. Tehát a konzultációból akkor is profitálsz, ha a munkát nem tőlem, hanem valaki mástól rendeled meg, vagy saját magad végzed el. Ha a konzultáció során megismered ezeket a lehetőségeket, gyorsabban elérheted üzleti céljaidat, elkerülheted a felesleges pénzkiadást és energiabefektetést.

2. Ahogyan a kezelés vagy a gyógyszer felírása előtt a doktornak is diagnózist kell felállítania, nekem is meg kell tudnom, hogy milyen problémára keresel megoldást. Meg kell ismernem, hogy pontosan mit szeretnél.

Az árajánlat előtti konzultáció óradíjas szolgáltatás. Díjszabása:

Tanácsadás Skype-on keresztül: 4000 Ft megkezdett óránként + Áfa

Tanácsadás Leányfalun: 5000 Ft megkezdett óránként + Áfa

Tanácsadás kiszállással Budapest területén: 10000 Ft megkezdett óránként + Áfa

Árajánlatot csak a személyes konzultáció után adok.

Amennyiben a konzultáció és az árajánlat kézhezvétele után úgy döntesz, hogy megrendeled a kívánt munkát,  a konzultáció díját levonom a munkadíjból.

Hiszek abban, hogy amennyiben meg tudunk állapodni, közös munkánk mindkettőnk számára üzletileg előnyös együttműködést fog biztosítani.

A konzultáció megrendeléséhez hívd a következő telefonszámot:

hivjmost

hivjamost-mobil email

Weboldal tanácsadás, online marketing tanácsadás

 

Weboldal készítés, Joomla, keresőoptimalizálás