hivjamost-mobil email

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítés

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítés Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítés

Szeretem a Joomlát.

Szeretem és tudom, hogyan lehet kihozni belőle a maximumot, ha egy céges honlapot kell készíteni vele. 

Szeretem annak ellenére, hogy rengeteget szenvedtem vele. Rengeteget szenvedtem vele, mert nagyon sok lehetőséget biztosít, számtalan beállítási lehetőséget biztosít – ennek következtében azonban iszonyatosan bonyolult a használata.

Sok-sok munkaórát öltem bele egy-egy probléma megoldásába az elmúlt években. Ráadásul tudásomat nem egyedül szereztem. Két nagy tudású Joomla honlapfejlesztő is a barátom. Az én szakterületem a Joomla keresőoptimalizálás és az online marketing. Kovácsházi Gábor webáruház specialista, Szilágyi Zoli pedig közösségi megoldásokra szakosodott. Mindhármunknak külön cége van, tulajdonképpen konkurensek lennénk. A gyakorlatban azonban rájöttünk, hogy jobb, ha még a Joomla kezelésén belül is szakosodunk, és konkrét problémával gyakran egymáshoz küldjük az ügyfeleket.

 A számtalan apró egyéni megoldandó feladat mellett volt 6 olyan kiemelkedő probléma megoldásával szoktak hozzánk fordulni, amely tapasztalataink szerint minden Joomla honlap tulajdonos életét megkeseríti:

1. Joomla honlapkészítési probléma: a tárhely

Joomla honlap készítésA Joomla a jelenlegi tartalomkezelő rendszerek közül talán a legérzékenyebb a tárhely beállításaira. Nem akarlak untatni a részletekkel, de az elmúlt 3 évben több mint egy tucatnyi olyan magyar, svájci, osztrák vagy amerikai tárhelyre kellett telepítenem, ami ugyan elméletileg megfelelt a Joomla honlapkészítés előírásainak – a gyakorlatban azonban valamilyen szempontból mégsem működött hibátlanul. A Joomla alaprendszer beüzemelése szinte mindenhol megy. A kiegészítők telepítése, frissítése, a Joomla keresőbarát névátírás bekapcsolása, a honlap esetleges költöztetése más tárhelyre azonban igazi programozói rémálommá változhat. Van olyan partnerem, akinek 3 összetett honlapját kellett sok-sok szenvedéssel új tárhelyre költöztetnem azért, mert az első webmestere nem ismerte a Joomla tárhely alapvető követelményeit.

Kattints ide, ha szeretnél bővebben olvasni a Joomla tárhely kiválasztásáról.

2. Joomla honlapkészítési probléma: menürendszer

A Joomla honlapkészítés közben hiába hozol létre egy cikket – az nem jelenik meg a weboldaladon. A cikk csak akkor válik elérhetővé, ha létrehozol hozzá egy menüpontot is, majd egy modult, amely megjeleníti a menüpontot. Miután egy-két óráig nem sikerül egy normálisan működő menüpontot sem létrehozni a Joomla honlapra, akkor szoktak felhívni, hogy oldjam meg a problémájukat, és rám bízzák a honlap kezelését. 

A Joomla honlapkészítés során a menüpontok, cikkek, kategóriák, kiegészítők, funkciók összerendelése alapvetően befolyásolja, hogy látogatóid mennyire igazodnak el a weboldaladon, és hogy a Google keresőben hányadikként jelensz majd meg a számodra fontos kulcsszavakra. Ez pedig egyáltalán nem mindegy, hiszen ettől függ, hogy hányan találják meg a weboldalad, hányan lesznek az ügyfeleid, vagyis mekkora bevételt érsz el. Jobb tehát ezt szakembere bízni.

3. Joomla honlapkészítési probléma: a design sablon

Joomla honlap készítésJoomla honlapkészítéshez letölthetsz ingyen sablonokat, vagy vehetsz előre elkészített webdesign sablonokat (template). A fizetős sablonok sem túl drágák: 20-50 Euróba kerülnek.

A Joomla sablonok gyakorlati alkalmazásnál azonban azt tapasztalhatod, hogy a megvásárolt vagy letöltött dizájn egyáltalán nem úgy néz ki, mint a fejlesztő cég demójában. A komolyabb sablonok tetszetős kinézetéhez ugyanis a sablont be is kell állítani, és általában telepítened kell komponenseket, modulokat és beépülőket. A legtöbb komoly Joomla webdesign sablon beállítása napokat vehet igénybe, és a fejlesztők felmenőinek sűrű emlegetésével szokott együtt járni.

Egyre fontosabb, hogy a sablon mennyire mobil kompatibilis, vagyis a látogatóid tudják-e olvasni és kezelni kis kijelzős mobil telefonon is.

A sablon ráadásul jelentősen befolyásolja, hogy a weboldalad mennyire keresőbarát, vagyis hogy milyen helyet érsz el a Google listáján.

Kattints ide, ha szeretnél bővebben olvasni a mobil kompatibilis Joomla reszponzív webdesign sablonokról.

4. Joomla szoftveres keresőoptimalizálás

Joomla keresőoptimalizálás, Joomla SEOA Joomla már alaphelyzetben sok keresőoptimalizálási lehetőséget biztosít. Megoldott a keresőbarát névátírás (SEF), a Title tagok, meta leírások és meta kulcsszavak elhelyezése a cikkek mellet, és a menüpontokban is. A gyakorlatban azonban ahhoz, hogy keresőoptimalizálás szempontjából a maximumot hozd ki a Joomla szoftverből, számtalan kiegészítésre, finomításra van szükség.

Olyan ez, mint egy autó tuningolása. Még akkor is, ha gyárilag erős a motor, jók a futóművek, fog a fék, akkor is tuningolni kell rajta, ha ki akarod belőle hozni a maximumot.

7 komolyabb SEO szoftver fejlesztést szoktam elvégezni azokon a Joomla honlapokon, amelyek keresőoptimalizálására felkérnek. Ezek közé tartozik a H1 tagok, a címkerendszer, a Google strukturált adatok, a sablon optimalizálása, oldaltérkép és egy speciális SEO szoftver. Kattints ide, ha szeretnél bővebben olvasni a Joomla keresőoptimalizálásról.

5. Joomla honlapkészítési probléma: a komponensek bőségének zavara

Joomla honlap készítésMikor belekezdesz a Joomla weboldal készítésbe, rájössz, hogy az Joomla önmagában olyan, mint a szendvics felvágott, vaj, uborka, saláta nélkül: ehető, de nem igazán okoz élvezetet.

Az „alap” Joomla szoftverben:

  • nincs hozzászólási lehetőség,
  • a beépített szövegszerkesztő fapados,
  • bonyolult a képek feltöltése,
  • nem tudsz videót vagy hanganyagot beágyazni,
  • nincs hírlevél,
  • nincs biztonsági mentési lehetőség,
  • nem lehet kérdőíveket készíteni,
  • nincs képgaléria,
  • nincs oldaltérkép,

hogy csak a legfontosabb hiányosságokat említsem. Semmi gond – a legtöbb kiegészítő ingyen letölthető. Ok, menjünk letölteni! De melyiket válaszd? 2015 márciusában 9000 kiegészítő volt elérhető!

A kiegészítők száma az elmúlt három évben már nem nőtt, sőt inkább csokknet, de ki tudja megmondani, hogy a több ezernyi Joomla kiegészítőből melyik fog megfelelni a céljaidnak?

Melyikhez van magyar nyelvű fordítás?

Melyik nem fogja összedönteni a rendszered telepítés után, mert nem volt kompatibilis valamelyik másik általad letöltött komponenssel?

Az elmúlt 7 évben több mint 250 Joomla kiegészítőt próbáltam ki, és a fentiek csak a legfontosabb problémák voltak, amelyekbe beleütköztem.

6. Joomla honlapkészítési probléma: frissíts ha kedves a honlapod!

Joomla honlapkészítés, Joomla weboldal készítésTalán nem tudsz róla, de a Windows 7 alá a mai napig kb. 300 biztonsági frissítés készült el. Nem tudsz róla, mert ezek automatikusan letöltődnek a számítógépedre.

A Joomla jelenleg legelterjedtebb (de már elavult) 2.5-ös változata 2012 januárjában látott napvilágot, és 28 frissítés jött ki hozzá két év alatt. Vagyis körülbelül havonta jön ki egy kisebb-nagyobb biztonsági frissítés. 

A korábbi 1.5-ös változathoz 26 frissítés jött ki 3 év alatt. Nem számolom a rövid életű 1.6 és 1.7 változatokat.

Átlagban 1,5 havonta jön ki olyan frissítés, ami azt akadályozza meg, hogy a honlapod feltörjék és tartalmát letöröljék.

Az első Joomla 1.5-ös honlapomat 2008-ban három hónap után feltörték, mert nem telepítettem időben a biztonsági frissítést. Hála Istennek volt mentésem róla. (Apropó: a te honlapodról van biztonsági mentés?) Félreértés ne essék: a Joomla pont annyira sebezhető, mint bármilyen más szoftver. De csak a rendszeres frissítés jelent garanciát arra, hogy weboldalad biztonságban legyen!

Persze nem csak a Joomla frissítését kell elvégezned, hanem a feltelepített kiegészítőkét is. Ezek ugyanis ugyanolyan biztonsági kockázatot jelenthetnek. Ez azonban azt jelenti, hogy valakinek figyelemmel kell kísérnie a fejlesztéseket, és azokat legalább havi szinten alkalmaznia is kell a weboldaladon.

2015-ben a legnagyobb gondot azonban nem a biztonsági frissítések jelentik, hanem a kifutott Joomla 1.5 és 2.5 szoftverek frissítése a legújabb 3.4 változatra. Ez a folyamat egyáltalán nem automatikus. Erről külön cikket olvashatsz itt: Joomla frissítés 1.5-3.4 változatra

A fenti problémákkal persze nem csak Joomla honlapkészítés, de a Drupal, Wordpress, OsCommerce, és minden más nyílt forráskódú ingyenes szoftver esetén szembetalálod magd. Az ingyenes szoftverek nagyszerűek: a szoftver árát megtakaríthatod velük, de egy hozzáértő szakember munkáját nem spórolhatod meg. Ez a szakember lehetsz te is! De ne áltasd magad: ehhez idő, kitartás és sok-sok gyakorlat kell. Ha a honlapod hobbi weboldal, amit csak barátaidnak és ismerőseidnek készítesz, akkor semmi gond: a honlap készítést felfoghatod kihívásnak és szórakozásnak. Ha azonban cégtulajdonos vagy, és vállalkozásodnak kell weboldal, akkor duplán veszítesz pénzt azzal, ha magad vágsz bele a fejlesztésbe:

1. Pénzbe kerül a saját munkád
2. Elvesztegeted azt a pénzt, amit az a sok-sok vevő hozna, aki nem a te honlapod, hanem a konkurensedét találja meg.

Képzeld el, mennyivel egyszerűbb lenne, ha Joomla weboldalad egy komoly gyakorlattal rendelkező szakértő tervezné meg, aki figyelembe veszi a keresőoptimalizálási szempontokat, a honlapod kezelhetőségét? Mennyi pénzt nyersz azzal, hogy a Joomla weboldaladra már néhány hét után elkezdene jönni a látogatók reklám nélkül is?

Képzeld el, hogy milyen nagyszerű az, mikor egy ügyfeled, üzleti partnered őszintén mondja neked: Gratulálok a weboldaladhoz! Nagyszerű lett, könnyű rajta eligazodni, és ráadásul szép is.

Képzeld el konkurensednek milyen érzés, mikor megnyitja a TE weboldalad, és egy esztétikus, elegáns honlap fogadja, aminek láttán úgy érzi: még ő is szívesen vásárolna tőled!

Több partnerem számolt be róla, hogy miután elkészült a honlapjuk, üzleti partnereik, beszállítóik is teljesen más szemmel néztek a cégükre, megváltozott a megítélésük.

Joomla weboldal készítés tanácsadás

Új Joomla weboldalak készítését, meglévő Joomla honlapok korszerűsítését, kiegészítőinek telepítését csak előzetes konzultáció után vállalom.

A konzultáció kettős célt szolgál:

1. A weboldalak készítése, keresőoptimalizálás során olyan speciális, az általam több százszor kipróbált, tesztelt módszereket alkalmazok, amelyeket más forrásból nem ismerhetsz és amelyeket én sem teszek közzé sehol. A konzultáció során ezeket a módszereket veled is megosztom, hogy így el tud dönteni, érdemes-e belevágni a közös munkába. Ezeket a módszereket akkor is fel tudod használni, ha később valaki mással végezteted el a munkát. Tehát a konzultációból akkor is profitálsz, ha a munkát nem tőlem, hanem valaki mástól rendeled meg, vagy saját magad végzed el. Ha a konzultáció során megismered ezeket a lehetőségeket, gyorsabban elérheted üzleti céljaidat, elkerülheted a felesleges pénzkiadást és energiabefektetést.

2. Ahogyan a kezelés vagy a gyógyszer felírása előtt a doktornak is diagnózist kell felállítania, nekem is meg kell tudnom, hogy milyen problémára keresel megoldást. Meg kell ismernem, hogy pontosan mit szeretnél.

Az árajánlat előtti konzultáció óradíjas szolgáltatás. Díjszabása:

Tanácsadás kiszállással Budapest területén: 15.000 Ft megkezdett óránként
Tanácsadás Leányfalun: 10.000 Ft megkezdett óránként
Tanácsadás Skype-on vagy telefonon keresztül: 7500 Ft megkezdett óránként

Árajánlatot csak a személyes konzultáció után adok.

Hiszek abban, hogy amennyiben meg tudunk állapodni, közös munkánk mindkettőnk számára üzletileg előnyös együttműködést fog biztosítani.

A konzultációs időpont egyeztetéséhez hívd a következő telefonszámot:

hivjmost

hivjamost-mobil email