Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Weboldal készítés: a Joomla telepítése

Értékelés:
(1 szavazat)
Weboldal készítés: a Joomla telepítése Weboldal készítés: a Joomla telepítése

A Joomla egy összetömörített ZIP csomagban tölthető le. Jelenleg (2016. március) a legfrissebb változat a Joomla 3.4. A Joomla alapban angol változatban telepszik, de számos más nyelvre is lefordították, így magyarra is. Régebben volt a Joomlából tegező és magázó változat, a most aktuális az úgynevezett "semleges", vagyis személytelen. A telepítő "tud magyarul", a szoftver magyarításához azonban már le kell töltened magyar Joomla fordítást is, amelyet ugyanúgy telepíthetsz mint bármelyik más kiegészítőt.

Ha új Joomla oldalt telepítesz, azzal általában jóval kevesebb gond van, mint ha már meglévő Joomla oldalt akarsz költöztetni. Ez különösen akkor lehet fontos, ha például egy saját számítógépedre telepített Apache szerveren (pl. Xampp) már létrehoztad a Joomla oldalt, és ezt akarod áttelepíteni egy „élesben” működő tárhelyre. Ezzel később külön cikkben foglalkozok majd.

Ha megvan a tárhelyed, akkor még egy FTP programra lesz szükséged. Én a Total Commandert javaslom, de ha neked van más kedvenced, azzal is biztosan boldogulsz majd.

A Joomla telepítése készítsd elő (ha nincs meg, a szolgáltatódtól kérd el) a tárhely FTP hozzáférési adatait. Ez egy webcímből (például: ftp.sajattarhelyem.hu) egy felhasználónévből és egy jelszóból áll. Ha ezeket megadod az FTP programnak, akkor te magad is hozzáférsz tárhelyedhez.

Ha ezzel megvagy, tömörítsd ki a Joomla telepítő csomagot a számítógépeden egy különálló mappába, amiben semmi más nincs. A kitömörített fájlokat aztán másold fel a tárhelyed gyökérkönyvtárába. Ez az internet elérésed sebességétől függően akár fél órát is igénybe vehet, légy hát türelmes.

Ha ezzel megvagy, akkor nincs más hátra, mint beírni a böngésződbe (Chrome, FireFox, Internet Explorer, stb.) a tárhelyed címét (linkjét), ahová a Joomlát feltöltötted (pl.: www.sajattarhelyem.hu). Itt azonnal megjelenik a Joomla telepítő felülete.

Az első oldalon ki kell választanod a telepítés nyelvét, amely a te esetedben célszerűen a magyar (figyelem: a telepítő ugyan tud magyarul, de ettől a honlapra a magyar kiegészítőt külön kell majd telepítened). A következő oldalon a Joomla rögtön egy szerverellenőrzést végez, megvizsgálva a PHP és MySQL környezet beállításait. Az itt kapott értékeket nézd át, és az esetleges hiányosságokat, beállítási gondokat beszéld át a tárhely szolgáltatóddal. A Joomla 2.5 változat még csak figyelmeztet a hiányosságokra, de a 3.2 változattól nem is hajlandó települni, ha nem felel meg a tárhely a Joomla szempontjaiból. Ha 2.5 változatot telepítesz, akkor se hagyd ki ezt a lépést, mert ezzel sok későbbi bosszúságtól megkímélheted magad!

A telepítés következő lépéseként fogadd el a nyílt forráskódú szoftverek felhasználási feltételeit. Ezután add meg a tárhely szolgáltatótól kapott MySQL adatbázis hozzáférési adatait, amely a kiszolgáló nevéből, a felhasználónévből, egy jelszóból és az adatbázis nevéből áll.

Ha ezt megtetted, következő lépésként a Joomla telepítő maga is felkínál egy FTP beállítási lehetőséget, amelynek segítségével fájlokat tölthetsz fel és le a rendszer alá. Mivel ennek beállítása működési gondokat okozhat, azt javasolom, hogy ezt a lépést hagyd ki, a Joomla e nélkül is jól használható.

A következő lépésben még néhány további adatot kell megadnod. A webhely nevének egy rövidebb de tömör szlogent érdemes megadnod, amely összefoglalja oldalad tevékenységét, például: „Faipari felülekezelés asztalosok részére”, vagy „Fitnesz webáruház – futópadok, szobabiciklik, kondigépek.” Az itt megadott szlogen megjelenik majd a weboldal főcímében, ezért nem mindegy milyen szavak szerepelnek benne – de erről majd a még később lesz szó.

Az adminisztrátori emailnek olyan címet adj meg, amelyet mindennapi levelezésre használsz, ugyanis a Joomla rendszere a jövőben ide fog neked üzeneteket küldeni regisztrációkról, friss bejegyzésekről, hozzászólásokról, stb. A jelszót amit megadsz, jól jegyezd meg, mert ha elfelejted, nem fogsz tudni belépni a tartalomkezelő rendszerbe!

A Joomla felkínálja mintaadatok telepítését. Ha kezdő vagy, akkor élj ezzel a lehetőséggel,  így ugyanis eleve telepítésre kerül néhány cikk, reklám, menüpont, stb., vagyis egy komplett működő oldalad lesz. Ez az első időkben nagy segítség lehet ahhoz, hogy kialakíthasd saját oldalad rendszerét, struktúráját.

Mikor ezzel megvagy, a Joomla felkínálja a telepítési (installation) könyvtár törlését. Ha ez megvolt, az oldal címét beírva máris  megnézheted az első Joomla oldaladat.

Ha nem boldogulsz a Joomla telepítéssel vagy a Joomla költöztetéssel, én is el tudom végezni neked ezt a munkát.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a cégedhez, az ügyfeled igényeihez, és a te elképzeléseidhez illeszkedő egyéni honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!