Joomla és Wordpress weboldalak készítése és keresőoptimalizálása

Joomla költöztetése új tárhelyre

Értékelés:
(0 szavazat)
Joomla költöztetése új tárhelyre Joomla költöztetése új tárhelyre

Előfordulhat, hogy szükségessé válik egy meglévő és működő Joomla weboldalt egy szerverről egy másik szerverre költözni.

Ilyenkor többféle módszert is lehet alkalmazni. Az általam leggyakrabban alkalmazott módszer a következő.

1. Joomla biztonsági mentése

A költöztetés egy biztonsági mentés készítésével kezdődik. Ehhez telepítened kell a Joomla alá egy Akeeba backup nevű szoftvert. A szoftvernek van magyar nyelvi fordítása is.

Ha ez megvan, akkor érdemes átnézni a beállításokat. Két fontos van közöttük:

a. Teljes weboldal mentést végezz (ne csak az adatbázisét).
b. A szoftver eredetileg JPA formátumba ment. Érdemes ezt átállítani ZIP formátumra. A ZIP formátumot ugyanis a saját számítógépeden könnyebben ki tudod csomagolni majd.

Ha ezek a beállítások megvannak, végezd el a mentést, és töltsd le az eredményül kapott ZIP fájlt.

Vigyázz! A mentéshez elegendő tárhelyre van szükség. Általános szabály, hogy a honlap mentése még egyszer akkora helyet igényel, mint amekkorát a honlap elfoglal.

Ezután töltsd el a mentés ZIP fájlját a számítógépedre.

2. Vírusellenőrzés

Mikor letöltötted a biztonsági mentés ZIP fájlját, érdemes azt egy víruskeresővel átvizsgáltatni. Ha fertőzött fájlokat talál a víruskereső, azokat törölnöd kell.

Ehhez nem árt egy kis szakértelem, nehogy olyan fájlokat is törölj, amelyek a honlap működéséhez is szükségesek. Ha olyan fájlok is fertőzöttek voltak, amely a szoftver működése szempontjából fontosak, azokat cserélni kell egy eredeti Joomla szoftverből.

3. A mentés feltöltése új tárhelyre

Ha megvolt az ellenőrzés, töltsd fel a ZIP vagy JPA fájlt az új tárhelyre. Ha van a tárhelynek saját fájlkezelője, akkor a ZIP fájlt azzal is ki tudod csomagolni. Ha nincs, akkor fel kell töltened a tömörített honlapod mellé az Akeeba KickStart nevű programocskáját.

A KickStart (magyarul: berúgás (már motoré, nem alkoholos)) egy PHP fájl, amely képes felismerni a vele egy mappában lévő tömörített fájlokat, és kicsomagolni azokat.

A KickStart több fájlból áll, amelyekhez letöltésnél angol nyelvű leírást is találsz. Itt most nem részletezem a működését.

4. A telepítés indítása

Ha megvolt a feltöltés, és kitömörítés, már csak el kell indítanod a honlapod telepítőjét. Ha KickStartot használtál, akkor ezt a program automatikusan felkínálja, ha nem akkor be kell gépelned a honlapod.hu/index.php címet a böngésződ címsorába.

Utána már csak követned kell a telepítési utasításokat, és megadnod a szervered illetve adatbázisod bekért adatait.

Ha nem boldogulsz a költöztetéssel, ezt a munkát én is el tudom végezni számodra fizetős szolgáltatásként.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a cégedhez, az ügyfeled igényeihez, és a te elképzeléseidhez illeszkedő egyéni honlapot, hívd a következő telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!