hivjamost-mobil email


Főoldal Joomla Joomla sablon készítés egyedi honlap megjelenéshez

Néha nem árt ha tudjuk, hogyan lehet ellenőrizni egy adott Joomla oldal verziószámát, vagyis hogy 1.5, 2.5, 3.4, stb. illetve azon belül konkrétan melyik frissítés van már fent.

Az ellenőzréshez tedd a következőt:

A Joomla oldalakon belül csak Super Admin jogosultsággal lehet minden műveletet elvégezni. 

Ahhoz, hogy Super Admin jogaid legyenek, vagy Super Admin jogokat adjál valakinek, tedd a következőt:

A 2008 januárjában indult Joomla 1.5 változat hihetetlenül népszerű (volt) Magyarországon, nagyon sok cég készített vagy készíttetett ezzel a szoftverrel weboldalt. A szerverek (Apache PHP) fejlődése miatt azonban a Joomla 1.5 kódja 2011-re elavult, nem lehetett a kompromisszumok nélkül továbbfejleszteni. A fejlesztők úgy döntöttek, olyan Joomla változatokat fejlesztenek, amelyek nem kompatibilisek a korábbi változattal, ezért nem lehet automatikusan frissíteni az 1.5 változatról.

2012. január 24-én mutatkozott be a Joomla 2.5 változata, amelyenek a támogatása 2014. december 31-ig tart. 2015-ben tehát a régebbi Joomla szoftverek frissítését már csak a Joomla 3.4 változatra érdemes elvégezni.

Fontos! Se az 1.6-1.7, se a 2.5 változatot ne frissítsd automatikusan 3.4-ra, még akkor sem, ha ezt a szoftver felkínálja! Könnyedén előfordulhat, hogy kizárod magad az admin felületről, és a honlapod használhatatlan lesz!

A Joomla sablon három fontos funkciót tölt be

1. A Joomla sablon határozza meg, hogy milyenek és mekkorák lesznek a weblapodon a különböző szövegek. Ide tartozik a betűtípus (vagyis a betűk formája), a betűk mérete, vastagsága, döntöttsége, sortávolsága, színe, stb.

Ez befolyásolja nem csak a cikkek, címek, linkek szövegét, de a menüpontok megjelenését is.

A céges honlapokra szánt Joomla template három fontos szerepet tölt be:

1. A Joomla sablon határozza meg, hogy milyenek és mekkorák lesznek a honlapodon a szövegek. Befolyásolja a betűtípusokat (vagyis a betűk formáját), a betűk nagyságát, vastagságát, sortávolságát, színeit. Ez határozza meg a cikkekcímeklinkek és a menüpontok megjelenését is.

2. A Joomla sablon határozza meg, hogy milyen színű a honlapod háttere, milyen grafikák (ikonok, pöttyök, szimbólumok) jelennek meg a felsorolások elején, a menüpontokban vagy a címekben.

3. Befolyásolja, hogy a különböző modulok hogyan helyezkednek el a honlapodon. A modulok jelenítik meg a menüket, címkefelhőt, Facebook rajongói dobozt, a keresési lehetőséget, stb.

Joomla template készítés nagyon bonyolult, ha nincs komoly tapasztalatod benne, inkább bízd szakemberre!

Lehet, hogy nem akarsz pénzt kiadni egy egyedi Joomla sablonért, hanem inkább keresel a neten letölthető ingyenes vagy előre készített fizetős dizájnok között. Egy ilyen előre készített Joomla template azonban a céged honlapján teljesen másként fog kinézni, másként fog viselkedni, mint a demó oldalon. Mi az oka ennek?

1. Sokat számít a képanyag

A demó weboldalakra általában gondosan összeválogatott fotókat töltenek fel. A fotók azonban nem a template, hanem a honlapra feltöltött tartalom részei!

2. Speciális Joomla modulok és pluginok

A demó honlapokon több modult és beépülőt használnak a látvány megteremtéséhez. Ezek váltogatják a fotókat, alakítják ki a cikkízelítőket, fotógalériákat, stb. A legtöbb Joomla template mellé több modult és beépülőt kapsz, amelyeket egyenként kell telepíteni és beállítani. Ez meglehetősen hosszadalmas munka, főleg ha nem tudod, hogy mi a modulok pontos szerepe.

3. Túl nagy Joomla template kínálat

Bármilyen meglepő, a template kiválasztásnál a legtöbb ügyfelemnek épp a túlságosan nagy kínálat okoz gondot. Több ezer template tölthető le a fejlesztők honlapjairól, a legtöbb ügyfelem azonban a kínálat nagy részének átböngészése után azonban azt mondja: „Egyik sem az igazi”. Ezért aztán általában azzal keresnek meg, hogy: „Ebből a sablonból tetszik nekem a menü, ennek meg jó a fejléce, ebből meg a betűk. A háromból csinálj nekem egyet!”

4. Joomla template biztonsági kockázatok

Ingyenes Joomla sablont csak olyan fejlesztő oldaláról tölts le, aki fizetős változatokat is gyárt, és aki felelősséget vállal a termékeiért!

A Joomla template lehetővé teszi, hogy biztonsági rést alakítsanak ki a honlapodon! Ha ilyet telepítesz a céges honlapodra, feltörhetik azt, és támadó kódot helyezhetnek el rajta, vagy spam leveleket kezdenek róla kiküldeni nagy mennyiségben. Előfordulhat ugyanis lehet, hogy a sablont hackerek készítették, épp azért, hogy a honlapokat feltörhessék. Lásd erről bővebben Az ingyen Joomla honlap sablonok veszélyei című cikket.

A biztonságos megoldást egy fizetős Joomla template megvásárlása, vagy egy egyedi Joomla template elkészítése jelenti.

Az egyéni Joomla template készítés esetén a teljes mértékben érvényesíteni tudod a saját elképzeléseid. Eddig közel száz Joomla honlaphoz készítettem egyéni sablont, ezek nagy részét megtalálod referenciáim között.

Legyél profi, dolgoztass profival!

Ha szeretnél a Joomla honlapodhoz egyedi sablont, hívd az alábbi telefonszámot:

hivjamost-mobil

Mobilról kattintva azonnal hívható!

Ha Joomla honlapod van, érdemes elvégeztetni annak belső optimalizálását, mielőtt belekezdenél a linképítésbe, vagy bármilyen online marketing tevékenységbe.

A belső optimalizálás régebben meglévő Joomla weboldalakon ajánlott, amelyeken viszonylag sok (legalább 25-30) cikk van. Rendkívül jó eredmények érhetők el Joomla webáruházak belső optimalizálásával, amelyekben több száz, vagy akár több ezer termék található.

2012-ben keresett meg egy tanácsadó cég, hogy segítsek honlapjuk keresőoptimalizálásában. A honlap készítője ingyenes Joomla sablonok közül választott, és azt használta a honlap dizájnjának kialakításához.

A Joomla honlap részletesebb átnézése azt mutatta, hogy kódja tele van illegális weboldalakra mutató linkekkel. Ezek linkek látogatók számára láthatatlanok maradtak, csak a forráskódban voltak megtalálhatók. A kód a Joomla sablonba volt beillesztve. Mikor észrevettem, kiszedtem a honlap sablonjából.

Ennek ellenére egy fél év múlva a honlap tulajdonosa kétségbeesetten írt egy e-mailt, hogy a Google lehetséges támadó webhelynek minősítette a honlapját. Miután megnéztem a Joomla honlap sablont, abban megint megtaláltam a kódokat. Valaki tehát képes volt feltörni a honlapot, és a honlap sablonban újra elhelyezni az illegális kódot.

A Joomla magyar nyelvű fordítása évek óta megoldott. Eredetileg a Joomla Felhasználók Magyarországi Szövetsége foglalkozott a Joomla magyar fordításának készítésével, koordinálásával. Az Egyesület nem csak az Joomla alapszoftver magyar fordítását, hanem a komponensek, modulok és beépülők magyarítását is kezelte. Ez a folyamat sajnos 2012-ben megszakadt. Az Egyesület honlapját feltörték, azt nem állították helyre, hanem a korábban aldomainen működő fórumot állították át a helyére.

Egy Joomla oldal létrehozása és működtetése nagyon-nagyon bonyolult lehet (higgy nekem, pár év tapasztalat, és több mint 100 Joomla oldal létrehozása után egyre inkább így látom a helyzetet). Csábítónak tűnhet számodra, hogy a Joomla ingyenes, és profi oldal létrehozását teszi lehetővé, de jobban jársz ha egy élesben működő Joomla oldal létrehozása előtt kipróbálod a szoftver működését a saját számítógépeden. Tárhelyet pedig csak akkor bérelj, ha a saját gépeden boldogulsz.

Az olyan honlap szoftverhez (CMS), mint például a Joomla, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tárhelyet bérelsz. A különböző szoftverek más-más futtatási környezetet igényelnek. A Joomla különösen érzékeny bizonyos beállításokra, így jobb ha előre ellenőrzöd, hogy a használni kívánt tárhely alkalmas-e a Joomla gond nélküli futtatásához.

Az elmúlt 8 évben több mint 200 Joomla weboldallal volt dolgom, és találkoztam nem egy olyan tárhellyel, amire csak sok bonyodalom árán tudtam feltelepíteni a Joomla szoftvert, és/vagy ahol később a tárhely beállításai miatt a weboldal egyes funkciói (frissítés, képfeltöltési lehetőség, egyes kiegészítők, stb.) egyáltalán nem működtek. 

A Joomla egy összetömörített ZIP csomagban tölthető le. Jelenleg (2016. március) a legfrissebb változat a Joomla 3.4. A Joomla alapban angol változatban telepszik, de számos más nyelvre is lefordították, így magyarra is. Régebben volt a Joomlából tegező és magázó változat, a most aktuális az úgynevezett "semleges", vagyis személytelen. A telepítő "tud magyarul", a szoftver magyarításához azonban már le kell töltened magyar Joomla fordítást is, amelyet ugyanúgy telepíthetsz mint bármelyik más kiegészítőt.

A Joomla kiegészítők azt a célt szolgálják, hogy a céges honlapod különböző funkciókkal bővíthesd. A Joomla kiegészítők három nagy csoportba oszlanak: vannak beépülők (plugin), modulok és komponensek. A kiegészítők úgy viszonyulnak a Joomla weboldalakhoz, mint a programok, szoftverek (Microsoft Office, Phososhop, Firefox) egy operációs rendszerhez (Windows, iOS, Linux).

Előfordulhat, hogy szükségessé válik egy meglévő és működő Joomla weboldalt egy szerverről egy másik szerverre költözni.

Ilyenkor többféle módszert is lehet alkalmazni. Az általam leggyakrabban alkalmazott módszer a következő.

1. Joomla biztonsági mentése

2015. április 21-én a Google megváltoztatja azt a módszert, amelynek alapján a honlapokat rangsorolja. Ettől az időponttól a mobilbarát (reszponzív) weboldalak előnyt élveznek majd. Vagyis ha valaki mobilon keres, a Google hátrébb sorolja ha honlapod, ha nem reszponzív a webdizájn.

Az új algoritmus az elég világon egyszerre lép életbe, tehát Magyarországon is április 21-től érezheted majd a hatását.

2014 elejétől egyre több ügyfelem weboldalánál tapasztaltuk azt, hogy amennyiben a Joomla honlapját nem tartjuk rendszeresen karban (frissítjük a szoftvereket, készítünk biztonsági mentést), működési hibák lépnek fel. Előfordul, hogy a honlap lelassul, illegális tartalmak jelennek meg, bejelentett támadó webhellyé válik. Volt, hogy nem kapták meg egy webáruház megrendeléseit.

Ezek a problémák szinte soha nem jelentkeznek azoknál a Joomla honlapoknál, amelyeket folyamatosan karbantartunk.

Nézted már a saját weboldalad mobil telefonnal?

Próbáltad olvasni a szövegeket? Próbáltad kezelni a menüt?

Ha nem akkor itt az idő, hogy megnézd!

Ugyanis ha a honlapod asztali gépekre és laptopokra optimalizálta a fejlesztő, akkor az okos telefonokon  használhatatlan, vagy legalábbis élvezhetetlen.

Szeretem a Joomlát.

Szeretem és tudom, hogyan lehet kihozni belőle a maximumot, ha egy céges honlapot kell készíteni vele. 

Szeretem annak ellenére, hogy rengeteget szenvedtem vele. Rengeteget szenvedtem vele, mert nagyon sok lehetőséget biztosít, számtalan beállítási lehetőséget biztosít – ennek következtében azonban iszonyatosan bonyolult a használata.

Ha azt szeretnéd, hogy a Joomla honlapod a Google listáján jó helyezést érjen el, akkor a nincs mese: optimalizálni kell. Ezt nevezik keresőoptimalizálásnak (Search Engine Optimization - SEO). Ha azonban Joomla weboldalad van, akkor kimondottan Joomla keresőoptimalizálásra lesz szükséged. Ezt angolul úgy is nevezik: Joomla SEO

A Joomla már önmagában is sok keresőoptimalizálási lehetőséget biztosít. Megoldott a keresőbarát névátírás (SEF), megadhatsz Title tagokat, meta leírásokat és meta kulcsszavakat a cikkekben, a webáruház termékeinél és a menüpontokban is. Ha azonban keresőoptimalizálás szempontjából a maximumot szeretnéd kihozni céged Joomla honlapjából, akkor ennél többre van szükség.

Olyan ez, mint egy autó tuningolása. Még akkor is, ha gyárilag erős a motor, jók a futóművek, fog a fék, akkor is tuningolnod kell az autódat, ha versenybe akarsz szállni vele.

A honlap készítéshez az ingyenes Joomla szoftvert használom. Ha azonban ingyenes a Joomla, akkor miért kerülnek annyiba az általam készült honlapok, amennyibe kerülnek?

A válasz egyszerű: önmagában a Joomla még nem honlap. Nagyon sok, hozzáértést igénylő munkát igényel, míg egy nyers Joomla egy JÓL működő honlap lesz.

hivjamost-mobil email